Spanje is zondag de opponent van Oranje in de WK-finale. De onbevangen spelende Europees kampioen versloeg een verkrampt ogend Duitsland in Durban in de halve finales met 1-0.

Spanje slaagde er in de eerste helft in het eigen combinatiespel te spelen, waar de jonge Mannschaft het hoge niveau van eerdere wedstrijden niet kon benaderen.

Spaanse passjes door het statische hart van de Duitse defensie waren dreigend, maar Manuel Neuer was attent toen David Villa ineens voor hem opdoemde. Het overwicht leverde de Europees kampioen verder een kopbal van Carles Puyol en twee schoten van Pedro op.

Iker Casillas hoefde alleen na een schot van Piotr Trochowski handelend op te treden.

Puyol beloont sterker Spanje

Mesut Özil werd op slag van rust bij een tegenstoot nog net gestuit door Sergio Ramos, waarna La Furia Roja in de tweede helft de druk steeds iets verder opvoerde.

Prachtig, de aanvalspatronen die Spanje schetste, maar het rendement was gering. Het gouden idee bleef uit en Xabi Alonso en twee keer Pedro hadden van afstand ook geen geluk. De schaarse Duitse counters waren niet van gevaar ontbloot. Toni Kroos kreeg de beste kans, maar schoot op halve kracht.

De beste won toch. Verdediger Puyol werd met een kopbal, waar de wilskracht vanaf droop, de held van de avond. De Duitsers hadden toen nog ruim een kwartier, maar van de beoogde stormloop op het doel van Casillas kwam niets terecht.

Löw: Spanje wordt kampioen

De Duitse bondscoach Joachim Löw was na de nederlaagrealistisch. "Spanje is al twee à drie jaar de beste ploeg van de wereld. Ik moet ze een compliment maken. Ze hebben ons op de grenzen van onze mogelijkheden gewezen."

Löw ging zelfs zover de afloop van het WK vast te voorspellen. "Spanje zal, denk ik, ook wereldkampioen worden. Bij ons is de teleurstelling natuurlijk groot. We hebben bepaalde remmingen niet kunnen overwinnen. Maar we nemen deze ervaring mee en zullen er lering uit trekken."

"Het is zuur", vond aanvoerder Phillip Lahm. "Je hebt maar eens in de vier jaar de kans een WK-finale te halen."

Onze beste wedstrijd

De Spaanse coach Vicente del Bosque was verguld over het vertoonde spel van zijn ploeg. "Van verdediging tot aanval, alle spelers hebben geweldig gespeeld", stelde de winnende coach.

Spits David Villa scoorde nu eens niet, maar de vreugde was er niet minder om.

"Dit was onze beste wedstrijd. We lieten zien dat we op belangrijke momenten nog meer kunnen brengen. We hebben historie geschreven, maar nu willen we meer. We willen kampioen worden."

STER reclame