Nederland in WK-finale

Nederland heeft voor de derde keer in de geschiedenis de WK-finale bereikt. Tegen Uruguay werd het 3-2. Oranje speelt op zondag 11 juli in Johannesburg de finale. De tegenstander komt woensdag uit de wedstrijd Duitsland-Spanje.

Na de 1-1 ruststand, via doelpunten van Giovanni van Bronckhorst en Diego Forlán, zorgden Wesley Sneijder en Arjen Robben na rust voor een comfortabele voorsprong. In blessuretijd kwam Uruguay nog op 3-2.

Robben kopt Oranje richting finale

Het tweede bedrijf begon spannend. Uruguay werd twee keer gevaarlijk. Eerst na een slap terugspeelballetje van Khalid Boulahrouz, waarop Maarten Stekelenburg paraat reageerde. Het tweede moment was een vrije trap van Forlán, die door de Ajax-doelman uit de korte hoek werd gehouden.

Nederland kwam er op zijn beurt een aantal keer gevaarlijk uit, metname via Arjen Robben, maar vele aanvallen smoorden aanvankelijk in de Uruguayaanse defensie. Na een uur kwam daar verandering in. Robben kreeg een droomkans, maar schoot met zijn rechterbeen over. Even daarna scoorde Sneijder voor de vijfde keer dit toernooi. Zijn schot werd via een Uruguayaans been van richting veranderd en verdween in de verre hoek achter Fernando Muslera. Nog geen drie minuten later besliste Robben het duel met een mooie kopbal in de verre hoek.

Eerste helft: Van Bronckhorst 1-0

Nadat Oranje enkele kansjes kreeg via Dirk Kuyt (schot over) en een schot van Wesley Sneijder (tegen rug Van Persie), zette Van Bronckhorst Oranje in de achttiende minuut op voorsprong. In zijn voorlaatste interland voor Oranje sneed de linksback op pakweg 25 meter van het doel naar binnen toe en hij haalde verwoestend uit. De bal vloog onhoudbaar voor doelman Fernando Muslera in de rechterbovenhoek.

Forlan 1-1

Uruguay kon voor rust maar weinig inbrengen. Forlan was zelfs nauwelijks zichtbaar, tot de 41ste minuut. Uit het niets haalde de Atlético Madrid-aanvaller uit. Maarten Stekelenburg verkeek zich op het schot, stapte verkeerd en de bal verdween door het midden in het Oranje-doel.