Leiders Dutchbat aangeklaagd voor genocide

Aangepast

Nabestaanden van de slachtoffers van Srebrenica hebben een aanklacht ingediend tegen Dutchbat-commandant Karremans en zijn plaatsvervanger, majoor Franken. Ze beschuldigen hen van genocide en oorlogsmisdrijven.

De aanklacht is ingediend door een tolk van Dutchbat en de familie van een elektriciën die voor Dutchbat werkte. De tolk verloor zijn vader en broer, die steun hadden gezocht bij Dutchbat. Ze moesten van de Nederlandse militairen het kamp verlaten, waarna ze zijn omgebracht.

De Nederlandse militairen droegen in 1995 de Bosniërs over aan de Bosnisch-Servische vijand, met een bloedbad als gevolg. In Srebrenica werden zo'n 8000 moslimmannen onder toeziend oog van Dutchbat afgevoerd en later vermoord door de Bosnisch-Serviërs.

Moord

Ook de elektriciën was niet meer welkom op de basis en is sindsdien spoorloos. Zeer waarschijnlijk is ook hij vermoord. De lichamen van de vader en broer van de tolk werden in 2007 en 2010 teruggevonden in een massagraf. De broer wordt aanstaande zondag begraven in Srebrenica. Het is dan precies 15 jaar geleden dat de enclave viel.

Het Openbaar Ministerie heeft tot nu toe nog geen strafrechtelijk onderzoek ingesteld naar aanleiding van de misstanden in Srebrenica. De aanklagers willen dat het OM dit nu alsnog gaat doen.

Lees ook: Juli 1995, de val van de moslimenclave

STER Reclame