NOS NieuwsAangepast

Brits koningshuis kost 46 miljoen

De Britse koninklijke familie heeft vorig jaar ongeveer 38 miljoen pond (46 miljoen euro) aan kosten gemaakt. Dat is volgens Buckingham Palace een daling van 7,9 procent. Het koningshuis kost de Britten zo'n 60 cent per persoon.

Er worden op het paleis al enige tijd geen nieuwe werknemers meer aangenomen en volgens minister van Financiën Osborne worden alle kosten van het Britse koningshuis kritisch bekeken.

Duurste

Ondanks de daling vindt de actiegroep Republic dat de Britse koninklijke familie nog altijd te veel kost. Woordvoerder Graham Smith: "We blijven miljoenen aan belastinggeld verspillen, terwijl er gekort wordt op de basisvoorzieningen. Het is tijd dat er rigoureus wordt gesneden in het budget voor het koningshuis, zonder emotie of sentiment."

Eerder dit jaar werd bekend dat het Britse koningshuis het duurste is van Europa.

Spaarpot

Het koningshuis ontvangt jaarlijks 7,9 miljoen pond (9,5 miljoen euro) aan belastinggeld. Dat wordt aangevuld met 6,5 miljoen pond (7,9 miljoen euro) van een spaarrekening, geld dat de koningin ieder jaar overhield. Als koningin Elizabeth niets verandert aan het bestedingspatroon zal de spaarpot in 2012 op zijn, het jaar waarin ze zestig jaar op de troon zit.

Ook in Nederland geeft het koningshuis relatief veel geld uit. De Nederlandse monarchie staat met 39,6 miljoen euro per jaar op plaats 2 van de lijst van duurste koningshuizen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl