De kosten van de olieramp in de Golf van Mexico zijn voor BP opgelopen tot meer dan drie miljard dollar.

BP betaalt voor het dichten van het olielek op de zeebodem, het opruimen van de gelekte olie en compensatie voor bewoners van de getroffen kustgebieden. Het bedrijf heeft tot nu toe 95.000 schadeclaims gekregen. Daarvan heeft de oliemaatschappij inmiddels de helft toegekend.

Kosten

De oliemaatschappij denkt dat de kosten uiteindelijk veel hoger zullen zijn dan drie miljard. Momenteel zijn er 44.500 mensen ingezet om de gevolgen van het olielek het hoofd te bieden. Dat zijn er 5000 meer dan een week geleden.

BP liet weten dat het opruimen van de olie op zee drie dagen is stilgelegd door het voorbijrazen van de orkaan Alex. Inmiddels is het bedrijf weer gestart met het schoonmaken.

'Investeerder'

De olieramp vraagt veel van British Petroleum. De Britse oliemaatschappij heeft voor de schoonmaakactie 44.500 man personeel, meer dan 6500 schepen en 113 vliegtuigen ingezet. Economen verwachten dat het bedrijf mogelijk in de problemen komt als de kosten verder oplopen.

Volgens Britse kranten is BP op zoek naar een investeerder die een belang van vijf tot tien procent zou moeten nemen. Op die manier wil het bedrijf een overname door een andere oliemaatschappij voorkomen.

Lees ook: Waterzuiveringsboot getest in Golf

STER reclame