NOS NieuwsAangepast

Stripboek over architectuurproject

Naast de maquette, de bouwtekening en de prospectus heeft architectenbureau De Urbanisten uit Rotterdam een nieuwe manier gevonden om een project aan te prijzen: het stripboek. Recentelijk kwam het stripboek 'De Urbanisten en het Wondere Waterplein' uit, waarin bedenker Florian Boer zijn innovatieve methode voor het opvangen van regenwater uiteen zet.

"Het project is in afwachting van realisatie, maar ik wilde niet wachten om erover te berichten", legt Boer uit. "Wij vinden het natuurlijk een goed idee en dat willen we delen met een hele hoop mensen."

Piekbelasting

Het waterplein moet de oplossing zijn voor die schaarse momenten in het jaar dat het riool het regenwater niet snel genoeg kan afvoeren. In plaats van dan de straten te laten onderlopen, stelt Boer voor om zo'n plein dan tijdelijk als reservoir te laten dienen. Het trapveldje wordt een zwembad.

"Waarom zou je hemelwater niet in de openbare ruimte opslaan in plaats van dat je grote ondergrondse bassins aanlegt of het riool probeert uit te breiden? Het waterplein slaat twee vliegen in een klap: je bergt de piekbelasting en in plaats van een hele hoop ruimte onder de grond waar niemand ooit plezier aan heeft, doe je dat in een openbare ruimte die anders een mooi plein is."

Gaandeweg ontstaan

De noodzaak die nieuwe methode uit te leggen, leidde logischerwijs naar een strip. "Voor ons is het een heel simpel idee, maar het blijkt toch net even iets te ingewikkeld te zijn voor buitenstaanders. Op een gegeven moment zijn we toen gestart met dingen verder uit elkaar te rafelen in beeldende verhalen en simpele plaatjes met tekstballontjes toe te voegen. Eigenlijk is uit het project gaande weg de stripvorm ontstaan."

Boer is tevreden over het resultaat. "Mijn moeder snapt het nu helemaal en mijn schoonzus ook, dus dan denk ik: nou, da's goed."

Vertraging

De noodzaak van goede communicatie werd Boer pijnlijk duidelijk toen omwonenden van een beoogde locatie in Rotterdam het plan afwezen. "De stad Rotterdam reageerde heel enthousiast. Er is toen ook al een locatie bedacht en dat was niet heel erg handig, want mensen voelden zich overvallen", legt hij uit. "Dan ga je zo een jaar de vertraging in."

Na de zomer gaat Boer praten met de omwonenden van een nieuwe plek om hun feedback op het project op te nemen. Januari 2012 hoopt hij de schop in de grond te kunnen steken.

Gaat Boer, om het zekere voor het onzekere te nemen, in die nieuwe wijk het stripboek nu door de brievenbus gooien? Lachend: "Dat is eigenlijk best een goed idee. Dat zou je aan de gemeente moeten vragen."

De Urbanisten en het Wondere Waterplein - Florian Boer ea. - uitgeverij 010 - ISBN 978906450736 - €12,50

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl