'Hezbollah-geestelijke' Fadlallah overleden

Aangepast

In Libanon is de belangrijke sjiitische ayatollah Mohammed Hussein Fadlallah overleden. Voor veel sjiieten, inclusief de Libanese terreurgroep Hezbollah, was Fadlallah een belangrijk geestelijk leider. Hoewel beide altijd hebben tegengesproken dat er officiële banden bestonden, was er wel sprake van geestverwantschap.

Fadlallah stond bekend als een uitgesproken criticus van Israël en de VS, die geweld niet schuwde. Toen Israël Libanon in 1982 binnenviel, keurde hij gewelddadig verzet goed. Ook zag hij zelfmoordaanslagen als een legitieme manier van verdediging.

Iraanse revolutie

Fadlallah stamde af van de profeet Mohammed. Hij werd in 1935 geboren in de voor sjiieten heilige stad Najaf in Irak, waar zijn Libanese ouders een religieuze studie volgden. Na zijn eigen studie trok hij naar het land van zijn ouders.

In 1979 was hij een uitgesproken voorstander van de sjiitische revolutie in Iran, al was hij het oneens met de leidende positie die ayatollah Khomeini wereldwijd over de sjieten claimde.

Ondanks zijn strijdbare houding ten opzichte van het westen gold Fadlallah in de Islam als een gematigd leider. Zo verdedigde hij vrouwen in zijn geloof, zoals het recht van een vrouw om terug te slaan als haar man haar mishandelt.

Bomaanslag

Vanwege zijn fel anti-Amerikaanse houding en vermeende banden met Hezbollah kwam Fadlallah op de zwarte lijst van de Amerikaanse overheid te staan. Een bomaanslag in Libanon in 1985 werd door hem gezien als een poging van de CIA om hem uit de weg te ruimen. Fadlallah overleefde de aanslag, maar zo'n tachtig mensen kwamen om.

De 75-jarige Fadlallah kwakkelde de afgelopen weken al met zijn gezondheid. Vrijdag werd hij opgenomen in het ziekenhuis wegens leverproblemen. Hij overleed vandaag aan een interne bloeding.

STER Reclame