De Tour is in België

Aangepast

De renners in de 97ste Ronde van Frankrijk zijn aangekomen in België. De eerste etappe ging van Rotterdam via Zeeland naar Brussel. Om tien voor twaalf vertrokken 197 renners in Rotterdam voor een rit van 223,5 kilometer.

Daar ging een plechtigheid aan vooraf, waarbij burgemeester Aboutaleb en demissionair premier Balkenende een lint doorknipten. De eerste minuten maakte het peleton een rondje door de stad en was de koers nog neutraal. Daarna gaf Aboutaleb op de Erasmusbrug het startsein voor de echte wedstrijd.

Via de Zuidhollandse en Zeeuwse eilanden en West-Brabant gingen de coureurs en alles wat daarbij hoort naar België. Alessandro Petacchi won de rit na een chaotisch verlopen massasprit. In de laatste fase van de etappe waren er drie valpartijen waarbij ook de kanshebbers Oscar Freire en Mark Cavendish betrokken waren.

Regen

Er was in Rotterdam vandaag weer veel publiek. Duizenden wielerliefhebbers waren in het centrum van de stad.

De organisatie van de Tour-start in Rotterdam is tevreden over de proloog van gisteren. De tijdrit van bijna negen kilometer werd onder regenachtige omstandigheden verreden, maar er waren toch zo'n 450.000 wielerliefhebbers op afgekomen.

De Rotterdamse Tour-kenner Peter Ouwerkerk zag de renners met pijn in het hart vertrekken. "Nu is alles ineens afgelopen. Al die ambtenaren die de start hebben georganiseerd, vallen in een zwart gat nu ze weer saai lantaarnpalen moeten plaatsen."

Afbreken

Balkenende volgde het Nederlandse deel van de etappe van vandaag in de auto van Tour-baas Christian Prudhomme.

Vanochtend vermaakte het publiek zich met de reclamekaravaan, een optocht van auto's waarop figuren zijn gemonteerd van vaak meters hoog. In tegenstelling tot gisteren hoefden de bezoekers geen paraplu op te zetten.

In en om Ahoy, dat gisteren het start- en eindpunt was van de tijdrit, is de boel al weer afgebroken. Tot gisteren zat hier de Tour-organisatie. Ook het perscentrum was er gevestigd.

Rotterdam was in verband met de Tour-start gisteren en vandaag moeilijk bereikbaar.

STER Reclame