Flinke steun Obama voor zonne-energie

Aangepast

De Amerikaanse regering steunt twee grote projecten voor zonne-energie. Het Witte Huis staat garant voor leningen aan twee bedrijven die nu al in de VS stroom opwekken met zonnepanelen.

Het ene bedrijf kan daardoor in de staat Arizona de grootste zonne-energiecentrale ter wereld bouwen. Die moet 70.000 huizen van stroom gaan voorzien.

Het andere bedrijf gaat zonnepanelen maken die zo dun zijn als folie. Het is voor het eerst in de wereld dat die op grote schaal worden geproduceerd.

Banen

Volgens president Obama levert de regeringssteun zo'n 5000 banen op. "Bovendien zal 70 procent van alle onderdelen worden geproduceerd in de VS, zodat door de hele productieketen er banen bijkomen", garandeerde de president.

Obama had tijdens de verkiezingen beloofd dat hij werkgelegenheid zou creƫren. Hij wil koste wat kost voorkomen dat banen en bedrijven in de duurzame energiesector verloren gaan aan het buitenland. Amerikaanse bedrijven in die sector zien zich geconfronteerd met harde concurrentie, vooral vanuit China.

"Ik heb gezien hoe fabrieken die ooit dicht moesten, nu weer bruisen met nieuwe werknemers die zonnepanelen of windturbines maken. Ze steken hun handen uit de mouwen om Amerika de race naar een schone economie te laten winnen."

Minder uitstoot

De investering is niet alleen bedoeld als stimulans voor de economie. Uiteindelijk moet ook de CO2-uitstoot omlaaggaan, doordat er minder fossiele brandstoffen hoeven te worden gebruikt.

Direct na zijn aantreden heeft Obama gezegd dat de uitstoot van broeikasgassen aan banden wordt gelegd. De Verenigde Staten hebben de hoogste CO2-uitstoot per persoon.

STER Reclame