Komorowski nieuwe Poolse president

Aangepast

De liberaal Bronislaw Komorowski is de nieuwe president van Polen. Kort na de bekendmaking van de eerste exit-polls gaf de rechtse kandidaat Jaroslaw Kaczynski zijn nederlaag toe en feliciteerde hij Komorowski met de overwinning.

Komorowski riep na zijn zege op tot het werken aan eenheid in Polen Hij benadrukte dat een dialoog en samenwerking noodzakelijk zijn voor de toekomst van het land. "Het is belangrijk dat we niet aanzetten tot verdeeldheid."

Zijn overwinning in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen noemde hij een "overwinning voor de Poolse democratie." Volgens de eerste exit-polls heeft Komorowki 53 procent van de stemmen gekregen. Zijn rivaal Kaczynski bleef steken op 47 procent.

Twee weken geleden kreeg in de eerste ronde geen enkele kandidaat meer dan de helft van de stemmen. De 58-jarige Komorowski haalde toen 41 procent en de 61-jarige Kaczynski 37 procent. Daarom kwam er nog een tweede ronde.

Tweelingbroer

Jaroslaw Kazcynski werd als kandidaat naar voren geschoven door de rechtse oppositie. Hij is de tweelingbroer van Lech, de president die omkwam bij een vliegtuigongeluk in Rusland, samen met zijn vrouw en tientallen Poolse hoogwaardigheidsbekleders. Komorowski is sindsdien interim-president.

Ook Polen in Nederland konden stemmen. Ze konden tot vanavond 20.00 uur terecht in Den Haag, Amsterdam en het Limburgse Brunssum.

Het presidentschap in Polen is geen ceremoniƫle functie. De president heeft bevoegdheden op het terrein van de buitenlandse politiek en het veiligheidsbeleid.

Europa

Komorowski is voorstander van een intensieve samenwerking met de Europese Unie en de buurlanden Duitsland en Rusland. Kaczynski is een euroscepticus en een nationalist.

STER Reclame