Door onze verslaggever Tim de Wit

Veel verbazing in de Zuid-Afrikaanse media over de uitschakeling van Brazilië. De vijfvoudig wereldkampioen was in de meeste kranten op voorhand favoriet, maar bleek niet opgewassen tegen Nederland gisteren in Port Elizabeth.

'Netherlands come from behind to knock out Dunga's Brazilians', kopt de Weekend Argus. En voegt daaraan toe dat Wesley Sneijder een fenomenale wedstrijd kende. De Utrechter kreeg vanmiddag te horen dat ook de 1-1 op zijn conto wordt bijgeschreven, waarmee hij in totaal op vier treffers komt dit WK. Dat Brazilië er al in de kwartfinale uit zou liggen, had de krant nooit verwacht.

De Afrikaanse krant Die Burger schrijft: "Oranje golf verswelg Brasilië op pad naar halfeindronde". De krant vond het een opwindende wedstrijd, die twee totaal verschillende kanten kende. De eerste helft was overduidelijk voor Brazilië, na de rust was Nederland de baas.

Die Burger heeft bewondering voor Bert van Marwijk, die zo uitgesproken zegt dat hij hier is gekomen om de wereldtitel te winnen. Twee jaar geleden lachten mensen er nog om, dat Van Marwijk riep dat zijn doel is om wereldkampioen te worden, schrijft de krant. "Vandaag het ons met fantastiese sokker teen een van die beste spanne in die wereld gewen, so ek dink ons kan maar ernstig opgeneem word", vertaalt de krant Van Marwijk in het Afrikaans. Als je wint van één van de beste landen in de wereld, moet je serieus genomen worden.

Pronkhoendertjie

Wel heeft de krant moeite met Arjen Robben, het "pronkhoendertjie" van Nederland, het pronkhaantje. Volgens Die Burger is Robben een duikelaar, die de tegenstander op een vervelende manier probeert uit te dagen. Hij kruipt als een circusnar in de rondte, vindt de krant, "en gemaak of hij erg beseer is na 'n duikslag". Of hij echt zo'n pijn heeft na een Schwalbe.

Overigens siert Nederland niet alle voorpagina's vandaag in Zuid-Afrika. Verreweg de meeste aandacht gaat uit naar de krankzinnige slotfase bij Uruguay - Ghana. Het laatste sprankje Afrikaanse hoop was met de gemiste strafschop van Gyan gevlogen. "Africa's Agony", kopt de Weekend Argus. Voor Afrika zit het WK er op.

STER reclame