NOS WielrennenAangepast

Cancellara heerst in Tour-proloog

Fabian Cancellara heeft net als vorig jaar de eerste gele trui van de Tour de France bemachtigd. De Zwitser van Saxo Bank had voor de 8,9 kilometer lange proloog in Rotterdam precies 10.00 nodig en was daarmee tien seconden tellen sneller dan de Duitser Tony Martin (Team Columbia).

Lance Armstrong zette de beste tijd neer van alle klassementsrenners. De Amerikaan van RadioShack klokte 10.22, vijf tellen sneller dan Alberto Contador (Astana). Rabobank-kopman Robert Gesink gaf 51 seconden toe op Cancellara en 29 seconden op Armstrong.

Martin verkoos vroeg te starten en die gok betaalde zich uit, want tijdens zijn rit was het droog en niet lang nadat hij was gefinisht, begon het te regenen. Voor Cancellara, die als laatste aan de race tegen de klok over onder meer de (volgepakte) Eramsusbrug begonnen was, maakte het kennelijk weinig uit, want hij was als zo vaak verreweg de snelste. Niki Terpstra was met de zestiende plaats (10.36) de beste Nederlander.

"Goede proloog Gesink"

"Het zag er sterk uit", reageerde Breukink op de vraag hoe Gesink het er volgens hem vanaf had gebracht. "Dit is niet zijn ding, maar hij had een goed ritme, reed goede bochten. Dit was een goede proloog van hem." Over Lars Boom, die vooraf een hoge klassering werd toegedicht, zei de Rabobank-chef: "Boom had je misschien iets hoger verwacht."

Gesink zelf genoot van het publiek. "Halverwege had ik last van oorsuizen van al dat lawaai. Op de Erasmusbrug stonden echt veel mensen. Je hebt nauwelijks tijd om er bij stil te staan, maar het was wel genieten." Over het natte wegdek zei de Rabobank-kopman: "Ik heb niet te gek gedaan. Bij sommige bochten dacht ik achteraf; daar had ik wel sneller doorheen kunnen rijden. Maar ik denk dat ik een goede proloog heb gereden."

Nummer vier voor Cancellara

Cancellara won de ouverture in 2004 in Luik, in 2007 in Londen, vorig jaar in Monaco en dit jaar dus in Rotterdam. "Het enige dat nog ontbreekt, is dat ik de trui een keer in Frankrijk verover".

De Zwitser bekende na afloop toch wat nerveus te zijn geweest, vooral omdat het begon te regenen. "Ik dacht dat hier na de zege van Nederland op Brazilië de zon wel zou schijnen. Dat viel wel even tegen", grapte Cancellara, die het kort voor zijn race weer droger zag worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl