NOS NieuwsAangepast

Vanaf morgen onderhandelingen Paars-plus

De fractieleiders van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks gaan vanaf morgen met informateur Tjeenk Willink onderhandelen over de vorming van een Paars-plus-kabinet. Dat is de uitkomst van verkennend overleg gisteren.

VVD-leider Mark Rutte zei begin vorige week nog geen perspectief te zien voor Paars-plus. Maar "na diverse informele gesprekken" ziet hij een basis.

Hij geeft aan dat er nog altijd "grote verschillen" zijn tussen de partijen, maar zegt toch: "Ik durf de onderhandelingen aan".

'Water bij de wijn'

Ook GroenLinks-leider Femke Halsema ziet grote verschillen tussen de partijprogramma's. "Dat is onvermijdelijk. Dus iedereen zal water bij de wijn moeten doen."

Ze voegt daaraan toe: "Ik denk wel dat we in staat moeten zijn om tot een regeerakkoord te komen".

PvdA-leider Job Cohen zegt: "Verschillen zijn er, maar er is onderling vertrouwen". Hij wijst er wel op dat het "pittige onderhandelingen" zullen worden.

Randvoorwaarden

Rutte heeft in de eerdere gesprekken de randvoorwaarden aangegeven waaronder de VVD aan Paars-plus wil deelnemen.

Geen van de betrokkenen wil zeggen wat die randvoorwaarden zijn, maar te denken valt aan afspraken over verdere bezuinigingen, de hypotheekrenteaftrek en de JSF.

Het streven is volgens de leiders van de Paars-pluspartijen dat er nog voor Prinsjesdag een nieuw kabinet is, zodat dit nog de begroting voor 2011 kan opstellen.

'Een nachtmerrie'

PVV-leider Geert Wilders roept CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen nogmaals op om met hem en Mark Rutte te onderhandelen over een rechts kabinet. "Ik hoop dat Verhagen zich in het landsbelang bedenkt." Hij noemt Paars-plus "een nachtmerrie".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl