NOS NieuwsAangepast

Druk op DNB-president Wellink neemt toe

De druk op de president van De Nederlandsche Bank, Nout Wellink, neemt steeds verder toe. Wellink ligt al tijden onder vuur vanwege zijn handelen in de DSB-affaire.

Gisteravond sprak topeconoom Sweder van Wijnbergen zich al uit tegen Wellink. "Er moet duidelijk iets gebeuren bij De Nederlandsche Bank", zei Wijnbergen. "Dan vind ik Wellink niet de logische keuze, mede omdat hij tot op de dag van vandaag heftig blijft ontkennen dat er veel fout is gegaan. Dan kun je ook weinig correctie verwachten."

Zelfs in DNB-kring wordt hardop afgevraagd of Wellinks positie nog houdbaar is. Hoogleraar Arnoud Boot, die ook in de adviesraad van De Nederlandsche Bank zit, vindt dat de DNB als toezichthouder haar eigen opereren ter discussie moet stellen. Daar hoort ook een nieuwe directie bij, vindt Boot.

Commissie-Scheltema

De positie van Wellink is na de presentatie van het DSB-rapport van de commissie-Scheltema opnieuw ter discussie komen te staan. Scheltema schrijft in het rapport dat De Nederlandsche Bank nooit een bankvergunning aan DSB had mogen verlenen. Bovendien was DSB-voorzitter Scheringa onvoldoende door DNB getoetst en ook zou het toezicht niet daadkrachtig genoeg zijn geweest, aldus Scheltema.

Minister de Jager van Financiën wil ook dat er beter toezicht op DNB komt. Hij wil dat er een cultuurverandering binnen de bank zelf komt en heeft de bank gevraagd daarvoor een plan van aanpak op te stellen. Verder wil De Jager een grotere rol voor de Raad van Commissarissen. Die moeten zich niet alleen bezighouden met beheer, maar ook met beleid. Ook moet er regelmatig een evaluatie worden gehouden van het toezichtsbeleid door buitenstaanders.

Geschrokken

De bankpresident moet zich vanavond in de Tweede Kamer verantwoorden over zijn optreden in de DSB-affaire. De Kamer reageerde gisteren geschrokken op het rapport van de commissie. GroenLinks en SP vinden de positie van Wellink maar moeilijk houdbaar. Minister De Jager van Financiën sprak gisteren nog zijn vertrouwen uit in de bankpresident, al onderschrijft hij ook de conclusies van Scheltema.

Wellink zal zijn handelen naar verwachting met verve verdedigen. Tegen de commissie-De Wit, die onderzoek deed naar de oorzaken van de kredietcrisis, hield Wellink ook vol correct te hebben gehandeld.

Termijn

Wellink is al sinds 1997 president van De Nederlandsche Bank. De bankpresident wordt voor een termijn van zeven jaar benoemd en kan meerdere termijnen aanblijven. Wellinks tweede termijn loopt volgend jaar af.

De minister van Financiën kan de bankpresident vragen om af te treden. Dat is wel ingewikkeld. De bank staat op afstand van de politiek, juist om te voorkomen dat de bankpresident teveel een politiek figuur wordt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl