Slachtoffers vliegramp Tripoli herdacht

Aangepast op

In Den Haag zijn de slachtoffers van de vliegramp van 12 mei in Tripoli herdacht. Tijdens de herdenking werden de namen voorgelezen van de zeventig Nederlanders die omkwamen. Daarna werd één minuut stilte gehouden. Voor ieder Nederlands slachtoffer werd een kaarsje ontstoken.

Bekijk NOS Samenvatting herdenking vliegramp Tripoli

De bijeenkomst in de Anton Philipszaal begon met een toespraak van premier Balkenende. Hij betuigde zijn medeleven aan de nabestaanden en zei dat Nederland alles heeft gedaan hen te steunen.

Verdriet

Balkenende haalde een citaat aan van Toon Hermans: er is een soort verdriet dat mensen niet kunnen helen. De premier bedankte ook de hulpverleners en de autoriteiten in Libië voor de hulp na de vliegramp. Er werd ook gesproken door een aantal nabestaanden.

De plechtigheid was alleen voor genodigden. Het programma was in nauw overleg met de nabestaanden tot stand gekomen.

De herdenkingsplechtigheden werden bijgewoond door koningin Beatrix. Daarnaast waren ook minister Hirsch Ballin van Binnenlandse Zaken en minister Verhagen van Buitenlandse Zaken bij de plechtigheden aanwezig.

Ongeluk

De herdenkingsbijeenkomst begon twintig minuten later dan gepland omdat niet iedereen op tijd kon komen vanwege een ongeluk op de A12. De weg werd afgesloten waardoor het verkeer moest omrijden.

Bij de vliegramp in de Libische hoofdstad kwamen op 12 mei zeventig Nederlanders om het leven. Van de 103 inzittenden overleefde alleen een 9-jarig jongetje de crash.