Mark Rutte heeft de PVV uitgenodigd om één op één onderhandelingen te beginnen over een rechts meerderheidskabinet met het CDA. "Als u een vent bent en echt dat rechtse kabinet wilt, gaat u in op mijn uitnodiging", hield de VVD-leider Wilders voor.

In een Kamerdebat over de formatie zei Rutte dat hij bereid is ver te gaan om zo'n kabinet mogelijk te maken. "Ik nodig u uit om alsnog te onderhandelen om tot een akkoord te komen waar later het CDA op kan aansluiten."

'Stekker eruit'

Wilders nam de uitnodiging van de VVD niet aan. Hij is pas bereid te praten als alle drie partijen meedoen, maar het CDA wil pas aanschuiven als VVD en PVV eerst hun onderlinge verschillen uit de weg ruimen. Wilders noemde dat "een krankzinnige voorwaarde". Hij vindt dat Verhagen daarmee de stekker uit een rechts kabinet heeft getrokken.

Rutte legde de bal terug. Volgens hem ligt het aan Wilders dat hij nu moet proberen een kabinet te vormen met de PvdA. "Als dat kabinet er komt, dan is dat uw schuld. Want ik geef u hier nog eens de mogelijkheid om te onderhandelen.'

Ook andere partijen in de Kamer vinden dat Wilders wegloopt voor regeringsverantwoordelijkheid.

STER reclame