NOS NieuwsAangepast

Bouterse waarschijnlijk geen president

Door correspondent Hennah Draaibaar

De onderhandelingen tussen de Mega Combinatie van Desi Bouterse met de de A-Combinatie van Ronny Brunswijk en de Volks Alliantie van Paul Somohardjo zijn stopgezet. De twee partijen hebben besloten opnieuw in zee te gaan met hun oude partner, het Nieuw Front van de huidige president Ronald Venetiaan.

De huidige coalitie, die nu weer gaat samenwerken, beschikt dan over 27 zetels. Een kleine meerderheid.

"We hebben de intentie gehad om een samenwerking aan te gaan met de Mega Combinatie", zei Caprino Allendy, één van de toppers van de A-Combinatie. "Maar op weg daarnaar toe zijn we zoveel struikelblokken tegengekomen dat het verstandiger is om deze samenwerking stop te zetten. In een nette brief zullen we duidelijk maken dat de intentieverklaring met de Mega Combinatie niet meer geldig is."

Gemanipuleer

De Mega Combinatie staat nu dus buiten spel. De partij van Bouterse heeft 23 zetels gehaald tijdens de laatste verkiezingen op 25 mei. Zij zijn dan ook de coalitiebesprekingen begonnen met de andere politieke partijen. Eerst is er gesproken met het Nieuw Front die meteen duidelijk maakte dat zolang Bouterse presidentskandidaat is, verdere gesprekken niet mogelijk zijn.

Met de partij van Ronny Brunswijk kwam het uiteindelijk tot een samenwerking, maar de uitwerking hiervan liep spaak. Er kon geen overeenkomst bereikt worden over de verdeling van de ministersposten en de topposities zoals president, vicepresident en voorzitter van het parlement.

Volgens Brunswijk werd zijn partij ook uitgespeeld tegen de partij van Paul Somohardjo. Daarom maakten ze gisteren bekend dat ze hun krachten gaan bundelen om een eind te maken aan het gemanipuleer.

Tijdens een persconferentie benadrukten deze twee partijen nog dat hun voorkeur voor het vormen van een regeringscoalitie uitging naar de partij van Bouterse. Dat is nu dus volledig van de baan.

President

Volgens Ram Sardjoe, voorzitter van één van de Nieuw Front partijen, wordt vanavond al een samenwerking ondertekend: "We hebben besloten dat ons samenwerkingsverband binnen 24 uur zal uitmonden in een schriftelijke verklaring".

Woensdag is de eerste zitting van het parlement. Daar zullen dan de voorzitter en de vicevoorzitter van het parlement gekozen worden. Dit gebeurt met een gewone meerderheid.

Voor het kiezen van de president in het parlement is een tweederde meerderheid nodig. Omdat geen van de partijen deze meerderheid heeft, zal de verkiezing plaatsvinden in de Verenigde Volksvergadering, de VVV. Daar komen ruim 900 politieke vertegenwoordigers van de partijen bijeen om met een gewone meerderheid de president te kiezen.

Op papier heeft de partij van Bouterse de meeste stemmen in deze grote vergadering, dus kan het daar nog spannend worden. Want als iedereen disciplinair stemt, kan er een situatie ontstaan dat er een president gekozen wordt die geen meerderheid heeft in het parlement.

Toch denkt Sardjoe dat de kans heel klein is dat Bouterse deze functie binnenhaalt. "In 1996 was de meerderheid ergens anders, namelijk bij ons. Maar de partij die minder stemmen had, heeft toen de president voortgebracht. Waarom zou dat nu niet kunnen?"

Niet in oppostie

In een eerste reactie op de radio zegt Jenny Simons van de Mega Combinatie dat hun rol nog niet uitgespeeld is. "We hebben de meerderheid in de VVV en dat is niet te verwaarlozen." Zelf is ze niet verrast met deze nieuwe ontwikkeling, omdat ze wist dat er gesprekken gaande waren.

"We hebben er kennis van genomen en ik weet zeker dat de leiding van de Mega Combinatie niet van plan is zich hierbij neer te leggen. We gaan er alles aan doen om niet opnieuw in de oppositiebanken terecht te komen. Suriname wil iets anders, het volk wil iets anders dan de afgelopen vijf jaar."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl