BP heeft plannen gemaakt om bij een zware storm in de Golf van Mexico de opvang van de olie uit het lek te staken. Als het systeem zal moeten worden stilgelegd voor een storm zal het naar verwachting veertien dagen duren voordat weer kan worden opgestart.

Verschillende boorschepen zullen moeten worden geëvacueerd, evenals de 1800 werknemers van het oliebedrijf die in de regio bezig zijn.

De plannen zijn gemaakt omdat er een goede kans bestaat dat dit weekend de eerste orkaan van het seizoen in de regio ontstaat. Experts zeggen dat er zeventig procent kans is dat een lagedrukgebied in de Golf de komende twee dagen uitgroeit tot een orkaan.

Verdund of verspreid?

De storm zou dan over het Mexicaanse Yucatan kunnen trekken, maar ook in de richting van Louisiana, met windvlagen van rond de 70 kilometer per uur.

Meteorologen voorspelden eerder dit jaar al een actief orkaanseizoen, met mogelijk zeven stormen die land bereiken.

Volgens het National Hurricane Center in de VS kan een orkaan de olie verder verspreiden, maar ook juist verdunnen. Ook kan de harde wind het giftige goedje verder landinwaarts blazen dan het anders zou komen.

Beurswaarde verdampt

De beurzen reageerden negatief op het bericht dat BP een nieuwe tegenslag krijgt te verduren bij het afzuigen van de olie: de prijs van een aandeel bewoog zich rond de 27,50 dollar, vier procent lager.

Dat betekent dat het oliebedrijf sinds de explosie van het boorplatform Deepwater Horizon op 20 april meer dan de helft van zijn waarde op de beurs is kwijtgeraakt; op de dag van de explosie was een aandeel nog ruim 60 dollar waard.

Het bedrijf is daardoor 100 miljard in marktwaarde kwijtgeraakt.

STER reclame