De Belgische aartsbisschop Léonard vindt dat de manier waarop de huiszoekingen gebeurden binnen de Belgische kerk eerder thuishoren in "een politieroman of in de Da Vinci Code". Maar hij benadrukte tegelijk dat hij het onderzoek van het gerecht respecteert.

Speurders zochten gisteren in het aartsbisdom in Mechelen naar informatie over seksueel misbruik. Daarbij mocht 9 uur lang niemand de gebouwen van het bisdom verlaten. Er werd in muren geboord en een graf werd opengemaakt in de hoop documenten te vinden die erop wijzen dat de kerk op de hoogte was van seksueel misbruik. Er werd echter niets verdachts gevonden.

Onderzoekscommissie

Ook bij de commissie-Adriaenssens, die namens de Rooms-Katholieke Kerk onderzoek uitvoert naar seksueel misbruik binnen de Belgische kerk, was er een huiszoeking.

Over deze gerechtelijke actie liet Léonard vandaag weten dat hij ze overdreven vond, en dat die zelfs de werking van de commissie in het gedrang kan brengen.

Demissionair minister van Justitie Stefaan de Clerck houdt vol dat de afspraken tussen de commissie en het gerecht niet geschonden zijn. Hij gaf vanochtend op de Vlaamse Radio 1 wel aan dat hij verrast was door de huiszoekingen.

Nieuwe bisschop

Léonard reageerde vanmiddag op de huiszoekingen tijdens een persconferentie die was georganiseerd om de nieuwe bisschop van Brugge voor te stellen. De vorige bisschop, Vangheluwe, nam eind april ontslag nadat aan het licht was gekomen dat hij jarenlang een jongetje had misbruikt.

Vangheluwe wordt nu opgevolgd door Jozef de Kesel. Die schuwde in zijn eerste toespraak het woord 'pedofilie' niet, maar voegde daar meteen aan toe dat de kerk vooral uitgedaagd wordt om zichzelf opnieuw uit te vinden in een ontkerkelijkte Westerse wereld.

STER reclame