Voor het eerst in dertig jaar is in natuurgebied De Vechtplassen weer een otter gesignaleerd. Het gebied omvat onder andere de Ankeveense, Vinkeveense en Loosdrechtse plassen.

Het dier stond bij toeval op een foto die op 11 juni was gemaakt in het kader van een onderzoek naar boommarters. Deskundigen die de foto hebben gezien, bevestigen nu dat het inderdaad om een otter gaat.

Ecoducten

"Dit is echt ongelooflijk", zegt Ron van Overeem, de beheerder van De Vechtplassen. "We hadden niet gedacht dat de otter hier al zo snel weer zou opduiken."

Waarschijnlijk komt de otter uit Overijssel, waar het dier in 2002 opnieuw werd uitgezet. Volgens Van Overeem bewijst de terugkeer van de otter het succes van het aanleggen van diervriendelijke verbindingen tussen de verschillende natuurgebieden, zoals ecoducten.

'Fantastisch'

"Voor mij komt hiermee een droom uit. Ik heb altijd gezegd dat de terugkeer van de otter de kroon op ons werk in De Vechtplassen zou zijn", aldus de beheerder. "Fantastisch dat ik dat nu daadwerkelijk mag meemaken."

De otter verdween eind jaren zeventig uit De Vechtplassen en eind jaren tachtig helemaal uit Nederland. Het stierf uit door toedoen van de mens, die zijn leefgebied vernietigde en versnipperde, maar ook door aanrijdingen, watervervuiling en illegale jacht.

STER reclame