Paars-plus voorlopig van de baan

time icon Aangepast

Er wordt voorlopig niet onderhandeld over een Paars-plus-kabinet. VVD-leider Rutte vindt dat het geen zin heeft om met PvdA, D66 en GroenLinks door te praten.

"Er is over een heel breed scala aan onderwerpen gesproken, maar wij hebben de conclusie getrokken dat er geen perspectief is voor onderhandelingen", aldus Rutte.

Hij wijst erop dat in de verkiezingscampagne al duidelijk was geworden dat er grote verschillen bestaan tussen zijn partij en de PvdA, met name op financieel-economisch gebied.

Teleurgesteld

PvdA-leider Cohen zegt dat de gang van zaken hem erg spijt. Hij was bereid om wel over Paars-plus te onderhandelen.

Cohen ziet niets in een zogenoemd middenkabinet van VVD, PvdA en CDA. "Ik ben niet bereid daarover te onderhandelen."

Ook Halsema (GroenLinks) en Pechtold (D66) zijn teleurgesteld. Halsema zegt dat ze "baalt als een stekker". Pechtold hoopt dat het geen definitieve stop is.

Afgeblazen

De fractieleiders van VVD, PvdA, GroenLinks en D66 troffen elkaar gisteren voor het eerst bij informateur Rosenthal. Ze zaten de hele dag om tafel. Vanmorgen praatten ze verder.

Rutte liet vorige week al weten dat hij niets voelt voor deze combinatie van partijen. Dat was nadat de gesprekken tussen VVD, PVV en CDA waren afgeblazen.

Informateur Rosenthal heeft inmiddels laten weten dat hij morgen achtereenvolgens Verhagen (CDA), Cohen (PvdA) en Rutte zal ontvangen.

STER Reclame