NOS NieuwsAangepast

Ophef over boek over Anne Frank

Een nieuw te verschijnen boek over Peter van Pels, één van de onderduikers van het Achterhuis, heeft voor ophef gezorgd. In het fictieve verhaal zouden intieme passages staan over de relatie tussen Peter en Anne Frank.

Het jeugdboek 'Annexed' van Sharon Dogar gaat over het leven van Peter van Pels, een jongen van vijftien toen hij in het Achterhuis terechtkwam. Het verhaal vertelt over zijn tijd in de onderduik en in de concentratiekampen Auschwitz-Birkenau en Mauthausen, waar hij omkwam.

Volgens een journalist van de Britse krant Sunday Times staan er plastische beschrijvingen in het boek van Peters verlangen voor Anne en intieme scènes tussen de twee. Een regelrechte seksscène zou de uiteindelijke versie van het boek niet gehaald hebben.

Onkies

De Anne Frankstichting, die het Achterhuis en het dagboek van Anne Frank beheert, vindt het onderwerp van het boek "onkies". "Het lijkt ons dat de schrijfster dit onderwerp heeft gekozen uit pure sensatiezoekerij", aldus de stichting.

De uitgever Anderson Press ontkent dat het boek "obsceen of controversieel" is. "Het boek is geschreven met een gevoel voor tact en smaak. Er zitten geen seksuele passages in."

Dat Anne een tijdje verliefd is geweest op Peter van Pels was al bekend. De Anne Frankstichting meent daarom dat het boek overbodig is. "Ze heeft in haar dagboek uitgebreid geschreven over haar tijdelijke verliefheid op Peter", zegt een woordvoerder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl