Het geluid van de vuvuzela mag dan oorverdovend zijn, Oranje-fans kunnen er ook wat van. Toen Wesley Sneijder zaterdag om iets over half drie scoorde, juichte Nederland met het geluid van een Boeing die op 500 meter overvliegt.

Medewerkers van Geluidnet, dat het geluidsniveau rond Schiphol meet, waren maandagochtend stomverbaasd toen zij de meterstanden van het weekend doornamen. Die waren heel laag tijdens de eerste helft en schoten plotseling omhoog nadat Wesley Sneijder had gescoord.

"Nadat Wesley Sneijder in de 52ste minuut van de wedstrijd tegen Japan eindelijk 1-0 scoorde, was dat onmiddellijk als een piek te zien op onze honderd geluidmeters in Nederland", aldus Jasper Koolhaas van Geluidnet. "Na het eerste doelpunt maten we in Leiden binnen vijf seconden een stijging van het geluidsniveau naar 75,5 decibel en uiteindelijk zelfs naar 79 decibel. Na enkele minuten vielen de geluidsniveaus langzaam terug naar de oude waarden en concentreerde iedereen zich kennelijk weer helemaal op de buis."

Opmerkelijk was dat het juichen in Sassenheim vijf seconden achterliep op de rest van Nederland.

STER reclame