Dubbelslag Gesink in Zwitserland

Aangepast op

Robert Gesink heeft in de zesde etappe van de Ronde van Zwitserland, de koninginnenrit van de voorbereidingskoers op de Tour de France, een dubbelslag geslagen.

De Rabo-renner soleerde in de zware bergetappe van Meiringen naar La Punt, met onder meer twee bergen van de buitencategorie, op knappe wijze naar de zege. Hij kwam 42 seconden eerder binnen dan nummer twee Rigoberto Urán uit Colombia.

Tony Martin gaf meer dan drie minuten toe en raakte z'n gele leiderstrui kwijt aan de Varssevelder, die in het algemeen klassement een marge van 29 seconden heeft op opnieuw Urán.

Sleurwerk

Op de flanken van de Albulapass (24 kilometer klimmen, 5,6% gemiddeld) werd door het sleurwerk van de gebroeders Frank en Andy Schleck de groep met favorieten uiteengeslagen en konden ook de laatste van twaalf vroege vluchters worden ingerekend.

In die eerste kopgroep reden de Vacansoleil-renners Wout Poels, die door zijn attente rijden de bergtrui overnam van Aitor Hernandez, Marco Marcato, die leider bleef in het puntenklassement, en Brice Feillu, die als laatste werd bijgehaald, en Rabo-renner Juan-Manuel Garate.

Enkele kilometers onder de top demarreerde Gesink en die versnelling kon niemand beantwoorden. Van de acht achtervolgers, onder wie Lance Armstrong, Urán tweede en de Spanjaard Joaquim Rodriguez derde.

De Ronde van Zwitserland eindigt zondag met een tijdrit over 27 kilometer. Gesink zal naar alle waarschijnlijkheid daar zijn leiderstrui moeten verdedigen aangezien de ritten van vrijdag en zaterdag relatief gemakkelijk zijn.

Uitgekozen

Ploegleider Adri van Houwelingen van de Rabobankploeg was ontzettend blij met het dagsucces van Gesink. "Een hele knappe overwinning van Robert. Misschien wel een van de mooiste overwinningen van een Nederlandse renner in jaren."

"Robert had vandaag uitgekozen om zichzelf te testen", wist Van Houwelingen. "Zijn vormpiek moet over een paar weken in de Tour de France liggen. Dit is voor hem een bevestiging dat hij goed bezig is. Er zijn nu kansen voor een eindoverwinning."

Aan een eindzege had Gesink zelf nog helemaal niet gedacht. Hij genoot slecht van het moment, van dat hij sterke concurrenten had verslagen. "Dat geeft extra kleur aan mijn overwinning. En is alvast een beloning voor het vele harde werken van de afgelopen weken. Ik wil eerst even van deze dag genieten."