De rechtbank in Rotterdam heeft vijf Somalische piraten veroordeeld tot vijf jaar cel. De rechter zei dat zeeroof krachtig moet worden bestreden.

De mannen probeerden begin vorig jaar een Antilliaans vrachtschip met een Turkse bemanning in de Golf van Aden te kapen. De piraten wilden het schip naar Somalië brengen en losgeld eisen.

De aanval op het schip mislukte. De Turkse bemanning schoot het vaartuig van de piraten aan flarden. De Deense marine redde de verdachten vervolgens uit het water en droeg hen over aan de Nederlandse autoriteiten.

Ongunstige omstandigheden

Het Openbaar Ministerie eiste vorige maand zeven jaar cel. De rechter hield bij de uitspraak onder meer rekening met de slechte economische situatie in Somalië en met de ongunstige persoonlijke omstandigheden van de verdachten.

Verder heeft het OM volgens de rechter niet hard kunnen maken dat de verdachten deel uitmaakten van een grotere organisatie van piraten.

Hoewel de mannen in eerste instantie een bekenende verklaring aflegden, werd die later ingetrokken. De verdediging beweerde dat het slechts ging om vissers die van de kust waren afgedreven.

Beroep

De vijf Somaliërs zitten al anderhalf jaar in voorarrest. Het was voor het eerst dat in Nederland mensen terechtstonden voor zeeroverij.

De advocaten van de Somaliërs hebben aangekondigd in hoger beroep te gaan. "Dit is een unieke zaak die zich ervoor leent om tot in hoogste instantie uit te procederen", zei één van de raadslieden.

STER reclame