Er wordt voorlopig niet verder gepraat over een centrum-rechtse coalitie. De fractievoorzitters van VVD, PVV en CDA zijn niet nader tot elkaar gekomen. Het CDA blijft van mening dat VVD en PVV het eerst met elkaar eens moeten worden.

Informateur Rosenthal bracht vanmiddag verslag uit aan koningin Beatrix over de ontstane situatie.

Jammer

VVD-leider Rutte vindt het "jammer dat het er naar uitziet dat er een coalitie met PVV en CDA niet komt". Hij sprak vanmorgen met Rosenthal en daarna noemde hij het voorstel van het CDA om eerst alleen met VVD en PVV te praten "geen begaanbare weg".

"Je kunt niet met zijn drieën de tango dansen als er maar twee op het toneel verschijnen", zei Rutte. Een coalitie tussen de drie partijen zou er volgens hem wel degelijk kunnen komen. Rutte herhaalde dat die coalitie zijn voorkeur heeft en het meest recht doet aan de verkiezingsuitslag.

Stekker

PVV-leider Wilders vindt dat het CDA de stekker uit een kabinet van VVD, PVV en CDA trekt. Ook hij sprak vanmorgen met informateur Rosenthal en zei toen dat hij erg teleurgesteld is in het CDA.

Volgens Wilders was het ook mogelijk dat Verhagen eerst apart met de twee andere leiders zou praten, maar ook daar ziet het CDA niets in. "Je hoeft dan geen Einstein te heten om te weten wat dat betekent", zei Wilders.

Conclusies

Hij verwachtte al dat informateur Rosenthal later vandaag conclusies zou trekken en hij wilde daar zelf niets over zeggen. "Maar wat mij betreft, zie ik niet hoe we er uit moeten komen", zei Wilders. Ook Rutte zei dat het aan de informateur was om conclusies te trekken.

Eerder vanmorgen zei CDA-fractievoorzitter Verhagen dat hij nog steeds niet wil praten met de VVD en PVV. Hij noemde zo'n gesprek een "zinloze exercitie". Verhagen was gisteravond laat nogmaals uitgenodigd voor een gesprek met Rosenthal, maar stond na aanvang daarvan vanochtend al snel weer buiten.

"Ik begin niet aan een gesprek als ik nog niet weet of de PVV en de VVD het eens kunnen worden", zei Verhagen na afloop van het onderhoud met de informateur.

STER reclame