Een matig spelend Nederlands elftal heeft in zijn eerste WK-duel met Denemarken met 2-0 gewonnen. Een eigen doelpunt van AZ-verdediger Simon Poulsen en een tikkertje van Dirk Kuijt bezegelden het lot van de Denen.

Oranje opende nerveus in Johannesburg en kon aanvankelijk geen potten breken.

De Denen speelden compact en hielden de ruimtes klein, waardoor Nederland amper gevaarlijk werd. Zo kregen alleen Rafael van der Vaart en Robin van Persie kleine kansen.

De beste mogelijkheden voor rust waren zelfs voor de Denen. Nicklas Bendtner, die verrassend in de basis stond, kopte net naast en Maarten Stekelenburg redde op schoten van Dennis Rommedahl en Thomas Kahlenberg.

Elia schittert

Direct na rust kreeg Oranje hulp van Poulsen, die Nederland met een eigen goal op 1-0 zette; de verdediger kopte de bal, na een voorzet van Van Persie, via de rug van ploegmaat Daniel Agger binnen.

De goal zorgde voor rust bij Oranje, maar het vloeiende combinatiespel dat de ploeg in de voorbereiding had laten zien, bleef uit. Verdedigend werd echter niets weggegeven.

Pas na de inbreng van Eljero Elia ging het bij Nederland enigszins lopen. De aanvaller kreeg de fans op de banken met enkele prachtige passeerbewegingen en had een groot aandeel in de 2-0, want nadat hij de paal had geraakt, schoot Kuijt van dichtbij raak.

STER reclame