NOS NieuwsAangepast

Afghanistan rijk aan mineralen

In Afghanistan zit voor bijna duizend miljard dollar aan mineralen onder de grond. Dat concluderen functionarissen en geologen van de Amerikaanse regering in een rapport, schrijft de New York Times.

Volgens een memo van het Pentagon heeft Afghanistan de mogelijkheid zich te ontwikkelen tot het Saudi-Arabië van lithium, de grondstof voor batterijen van onder meer mobieltjes en laptops. Ook zijn er grote hoeveelheden kobalt, ijzererts, koper en goud ontdekt. Volgens generaal David Petraeus is er spake van een "ontzagwekende potentie".

Veelbelovend

Een klein team van het Pentagon en Amerikaanse geologen heeft het memo opgesteld en stelt dat Afghanistan een van de grootste exploitanten van mineralen ter wereld wordt. "Het ziet er heel, heel veelbelovend uit", zegt Jack Medlin, een van de onderzoekers. "Sterker, het is tamelijk onvoorstelbaar."

Het bedrag dat nu in de Afghaanse economie omgaat, 12 miljard dollar, valt in het niet bij de schatting van het Pentagon over de te winnen mineralen. Nu nog drijft de economie voonamelijk op opium, drugshandel en financiële steun uit het westen. Straks wordt de mineralenhandel de "ruggengraat van de Afghaanse economie", zegt Jalil Jumriany, adviseur voor het Afghaanse miniserie van mijnen.

Rijkdom

De ontdekte rijkdom vergroot de interesse in het land. Dat hoeft niet per se een positief effect te hebben op de kansen op vrede voor het door oorlogen geplaagde land. Ook kan het de corruptie doen toenemen. Vorig jaar nog werd een minster vervangen omdat hij 30 miljoen dollar aan Chinese steekpeningen zou hebben aangenomen om de kopermijn in de provincie Logar te ontginnen. En het land heeft grote behoefte aan nog meer mineralen.

Vorig jaar werd al duidelijk dat Afghanistan ook veel olie en gas bezit. "We zijn een volk dat geen geld, voedsel of kleding heeft. Maar we slapen op goud", zei de minister voor mijnen, Mohammad Ibrahim Adel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl