Bart de Wever: de man van Vlaanderen

Aangepast

Morgen kan het in Vlaanderen wel eens de dag van Bart de Wever worden, de leider van de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA). Die partij mag volgens de laatste peilingen op een kwart van de Vlaamse stemmen rekenen en zou daarmee de grootste partij worden in Nederlandstalig België.

België 'verdampt'

De N-VA pleit voor meer zelfstandigheid van Vlaanderen. Niet via een revolutie, maar via de weg van de geleidelijkheid. Door de sterkere Europese samenwerking zal in de ogen van Bart de Wever België als vanzelf 'verdampen' in een Nederlands- en een Franstalige regio.

Tegenstanders, niet in de laatste plaats aan de Franstalige kant van de taalgrens, vertrouwen De Wever niet. Zij verdenken de N-VA ervan dat hij erop uit is België nu al te splitsen. De baas van de Belgische Nationale Bank, Luc Coene, beweerde deze week zelfs dat door het succes in de peilingen voor de N-VA de kredietwaardigheid van België op de tocht staat: voor het buitenland is België al aan het barsten.

Omgekeerd 'Wilders-probleem'

Bart de Wever heeft deze week de kritiek met een internationale persconferentie proberen te weerleggen. "Wij zijn voor een evolutie, geen revolutie", zo zei hij. Zijn woorden haalden maar spaarzaam de internationale pers.

Toch zal dat niet De Wevers grootste zorg zijn. Hij zit met een omgekeerd 'Wilders-probleem'. Hij is bang dat veel kiezers tegen enquêteurs stoer doen en beweren dat ze NVA gaan stemmen. Om vervolgens in het stemhokje toch terug te vallen op hun traditionele keuze voor christen-democraten, liberalen en socialisten.

STER Reclame