Informateur Uri Rosenthal ontvangt maandag de voorzitters van de fracties in de Tweede Kamer. In de loop van de dag komen ze alle tien bij hem langs.

Koningin Beatrix heeft de VVD'er Uri Rosenthal vandaag aangewezen als informateur. Hij moet onderzoeken of een rechtse coalitie mogelijk is. Daarin zitten in ieder geval de VVD en de PVV, de twee belangrijkste winnaars van de verkiezingen afgelopen woensdag. De koningin wil dat hij haast maakt, gezien " de moeilijke situatie waarin ons land verkeert".

Rosenthal was vanochtend op Paleis Noordeinde voor overleg met de koningin. Ook vicepresident van de Raad van State Herman Tjeenk Willink was daarbij aanwezig.

De voorzitters van de fracties in de Tweede Kamer adviseerden de koningin gisteren al om een informateur van VVD-huize te benoemen.

Rechtse coalitie

De VVD en de PVV worden gezien als de winnaars van de verkiezingen. De VVD werd de grootste met 31 zetels. De PVV boekte de meeste winst; de partij ging van 9 naar 24 zetels.

Behalve fractieleider in de Eerste Kamer is Rosenthal hoogleraar bestuurskunde aan de Universiteit Leiden en werkt hij bij het COT Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement. Rosenthal geldt als vertrouweling van Mark Rutte.

Letterlijk: De opdracht van de informateur"Hare Majesteit de Koningin heeft heden zaterdag 12 juni 2010 Prof.dr. U. Rosenthal verzocht, mede gelet op de moeilijke situatie waarin ons land verkeert, op korte termijn te verkennen welke mogelijkheden op basis van de verkiezingsuitslag aanwezig zijn voor de vorming van een kabinet dat mag rekenen op een vruchtbare samenwerking met de Staten-Generaal en daartoe als eerste te onderzoeken de mogelijkheid van een kabinet waarvan de grootste partij en de grootste winnaar deel uitmaken."

STER reclame