DNB: herstel economie langzaam en onzeker

Aangepast

Het herstel van de Nederlandse economie gaat niet snel en is met "zeer grote onzekerheden" omgeven.

Volgens de nieuwste schatting van De Nederlandsche Bank (DNB) groeit de economie dit jaar met 1,2 procent. Dat is een half procent meer dan in de prognose van een half jaar geleden.

De verbetering zet volgend jaar niet krachtig door. In 2011 komt de groei uit op 1,3 procent, de schatting voor 2012 is een groei van 1,7 procent. Vorig jaar kromp de Nederlandse economie met 4 procent.

Gisteren verhoogde ook de Europese Centrale Bank de verwachting voor de eurozone. Eerder ging de ECB uit van een groei dit jaar met 0.8 procent, maar dat is nu 1 procent.

Eigen kracht

De daadkracht van de Europese regeringen is volgens DNB bepalend voor het verdere verloop van het herstel. Door de schuldencrisis in enkele Zuid-Europese lidstaten en de financiële onrust die daar het gevolg van was, is het "urgent" dat de EU-landen bezuinigen.

De centrale bank erkent dat het een slecht moment is om de geldkraan dicht te draaien. Sinds in 2008 de recessie begon, hebben overheden geld in de economie gepompt. Het herstel is nog niet zover dat de economie het gemakkelijk op eigen kracht redt, maar de overheidstekorten lopen te veel op.

Rentelasten

De komende tijd zullen lagere overheidsuitgaven en hogere belastingen een rem zijn op de Nederlandse economie, voorspelt DNB. Bovendien lijdt de export onder bezuinigingen in andere landen. Zo heeft de Duitse regering besloten om de komende vier jaar 80 miljard euro te besparen.

De overheidsfinanciën op hun beloop laten, is geen optie, zegt DNB. In dat geval zullen de rentelasten namelijk stijgen en blijft de groei op een laag niveau. Ook ontstaat dan misschien nieuwe financiële onrust door een gebrek aan vertrouwen.

STER Reclame