Alle fractievoorzitters die bij de koningin zijn geweest, hebben geadviseerd een informateur van VVD-huize aan te wijzen.

Mark Rutte was, als voorzitter van de grootste partij in de nieuwe Tweede Kamer, als eerste op paleis Noordeinde. Hij wilde geen voorkeur uitspreken voor een coalitie, maar zei wel dat naast zijn VVD de PVV een rol moet spelen in de eerste ronde.

De PVV is - met vijftien zetels erbij - de grote winnaar van de verkiezingen.

'Moet lukken'

PVV-leider Geert Wilders vindt dat eerst moet worden onderzocht of er een kabinet kan komen van VVD, PVV en CDA.

Hij erkent dat die drie partijen maar een kleine meerderheid hebben. "Maar een meerderheid is een meerderheid. En een vierpartijenkabinet heeft als nadeel dat het instabieler wordt."

De SGP (twee zetels) heeft gedoogsteun aangeboden voor deze coalitie.

Paars kabinet

Cohen (PvdA) zei dat de vorming van een paars kabinet nu "zeker niet de eerste optie" is. Hij vindt dat de grootste partij (VVD) en de grote winnaar (PVV) nu eerst aan zet zijn.

CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen vindt dat de informateur behalve met VVD en PVV ook moet gaan praten met de PvdA (de op-een-na grootste partij) en met GroenLinks en D66 (ook winnaars). "Het CDA past bescheidenheid."

Werkbare meerderheid

Rutte vindt dat het nieuwe kabinet moet kunnen rekenen op een werkbare meerderheid. Hij noemt als belangrijkste taak het economisch herstel van Nederland.

De VVD-voorman noemde als mogelijke coalities: VVD, CDA en PVV of VVD, PvdA en CDA of het zogenoemde paars-plus (VVD, PvdA, D66 en GroenLinks).

Na de gesprekken met alle fractievoorzitters zal koningin Beatrix een informateur benoemen.

Leeshiermeer over het formeren van een kabinet.

STER reclame