NOS NieuwsAangepast

Buitenlandse media krijgen geen vat op uitslag

De politieke verschuiving in ons politieke landschap is niet onopgemerkt gebleven bij de buitenlandse media. Onze buren hebben meegekeken.

Bij de BBC veel aandacht voor de winst van de PVV, "de rechtse partij van Geert Wilders die in afwachting is van een rechtszaak over zijn racistische uitspraken", meldt BBC-radio. Ook de 'kopvoddentaks' wordt op de website nog even aangehaald.

In de Daily Telegraph is vandaag een profiel van Geert Wilders te lezen.

Grote vreugde bij PvdA

Het nieuws bij onze zuiderburen, komt vandaag langzaam weer op gang, vanwege een 24-uurs-staking bij de VRT. Maar de Nederlandse nek-aan-nekrace is één van de weinige onderwerpen die wel in het journaal voorkomt vanmorgen. Op de VRT-radio gaat de aandacht vooral uit naar de PvdA. "Ondanks het kleine verlies is de vreugde bij de PvdA groot", meldde de nieuwslezer vanochtend.

Zowel de Belgische krant De Morgen als HLN.be spreken op internet van een politieke aardverschuiving in Nederland. De Gazet van Antwerpen kopte vanmorgen: Nederlanders straffen Balkenende af.

De Belgische kranten sloten gisteravond, nog voordat de wedloop tussen VVD en PvdA was beëindigd, meldt NOS-correspondent Wessel de Jong. 'Paarse partijen nek aan nek', kopt de Vlaamse krant De Morgen dan ook, die verder uitvoerig ingaat op een paars scenario. Tegelijkertijd weet de krant dat het water diep is tussen VVD en PvdA, met name als het over bezuinigingen gaat. 'Maar breekpunten zijn er om gebroken te worden', verklaart de PvdA-woordvoerder van Amsterdam tegenover de Vlaamse journalist.

Vlaams Belang

De Belgische extreem-rechtse partij Vlaams Belang heeft vandaag een persbericht rondgestuurd waarin ze Geert Wilders feliciteert. Ook schrijft de partij dat ze hoopt dat "de Vlamingen aanstaande zondag (bij de verkiezingen in België) het moedige voorbeeld van de Nederlanders zullen volgen". Demissionair premier Yves Leterme twitterde vandaag: naast veel andere elementen, is de verdere versnippering opvallend in Nederland. Nu wrschnlk 4 partijen nodig voor meerderheid.

Later vandaag spreken Vlaamse politici in NOS-Europa praat over de Nederlandse en Belgische verkiezingen.

Grondig

Wat volgens NOS-correspondent Wouter Meijer opvalt is dat de Duitse media de Nederlandse verkiezingen vrij grondig hebben gevolgd, zowel de campagne als nu de uitslag. Dat komt door twee kwesties, die dus ook steeds terugkeren in de berichtgeving: ten eerste het fenomeen Wilders, ten tweede de economie.

Men zoekt vergelijkingsmateriaal hoe een ander land, vergelijkbaar want financieel redelijk gezond, met de crisis omgaat. Dat in crisistijd een rechts-liberale partij de grootste wordt vindt men bijzonder, kennelijk zijn Nederlanders wel blij met iemand die streng wil zijn op de uitgaven.

Hollandse Haider

En over Wilders breekt men het hoofd, in reportages op de markt in Almere wordt geprobeerd de vinger te krijgen achter de grote groei van de PVV, maar helemaal komt men er niet achter. Heel paniekerig doet men er in de meeste media niet over, eerder verbaasd. Alleen het oppermachtige boulevardblad Bild heeft als kop: "Hoe gevaarlijk is Hollandse Haider voor Europa?" Maar ook Bild blijft het antwoord schuldig.

Niet alleen in onze buurlanden zijn de Nederlandse verkiezingen groot nieuws, ook in Turkije voert de forse winst van Geert Wilders de boventoon in de media. "Fitnamaker wint" kopt dagblad Hürriyet. Volgens nieuwszender NTV schuift Nederland op richting extreem-rechts.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl