Het Amerikaanse persicoon Helen Thomas is per direct opgestapt als correspondent bij het Witte Huis. Het Witte Huis en collega's waren gevallen over controversiële uitspraken van de 89-jarige journaliste, waarna ze onmiddellijk haar ontslag aanbood.

Gevraagd naar haar mening over het conflict in het Midden-Oosten zei Thomas eind vorige maand: "Ze moeten opdonderen uit Palestina. Laat ze terug naar huis gaan, Polen of Duitsland of de VS."

De woordvoerder van het Witte Huis noemde de opmerkingen "beledigend en verwerpelijk". Ook de White House Correspondents Association nam afstand van de uitspraak. "Dit doet veel van onze collega's verdriet, zeker gezien haar belangrijke staat van dienst."

Excuses

Thomas geldt als een icoon in Washington. Al sinds 1960 (Kennedy) deed ze verslag van de Amerikaanse politiek, langer dan wie dan ook. Vanaf de voorste rij in de perszaal stelde ze vaak kritische vragen aan de presidenten of hun woordvoerders. Vooral de spanning tussen haar en de regering-Bush was vaak te snijden.

In 2000 vertrok ze bij haar jarenlange werkgever, het Amerikaanse persbureau UPI, nadat dat werd overgenomen door sekteleider Sun Myung Moon. Sindsdien deed ze verslag voor de kranten van mediabedrijf Hearst.

Tegelijkertijd met de aankondiging van haar vertrek bood Thomas haar excuses aan. "Ik heb veel spijt van mijn uitspraken van vorige week. Ik geloof oprecht dat er vrede kan komen als alle partijen elkaar respecteren en tolereren. Moge die dag snel komen."

STER reclame