Op Schiphol heeft een vliegtuig gisteravond even voor 22.00 uur een noodlanding gemaakt. Er waren kort daarvoor tijdens het opstijgen vogels in één van de motoren terechtgekomen.

De Boeing 737 van Royal Air Maroc (RAM) had 162 mensen aan boord. Zij bleven ongedeerd. Het toestel was net op Schiphol opgestegen en was op weg naar de Marokkaanse plaats Nador toen het in de problemen kwam.

De inzittenden konden merken dat er iets mis was. "We hoorden veel knallen", zegt een passagier.

Nevel

Ooggetuigen zeggen dat ze rook uit één van de motoren zagen komen. Het vliegtuig vloog zeer laag over Haarlem en is veilig geland op de Polderbaan.

Volgens een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij is er geen brand uitgebroken, maar er was wel rookontwikkeling. Het ging volgens hem om een botsing met vijf tot zes grote vogels. Eén van de motoren viel uit, maar het toestel kon op de andere motor terugvliegen.

Een inwoner van Haarlem dacht dat het toestel Schiphol niet zou halen. "We dachten hier gebeurt het nog niet, maar waar dan wel? Hij liet een heel spoor achter en er hing een nevel in de straat. En er was ook rook aan de achterkant van het vliegtuig."

Hoogwerker

De passagiers hebben de nacht doorgebracht in een hotel op Schiphol. Vandaag kunnen ze mee met een nieuwe vlucht naar Marokko.

Een brandweerwagen die onderweg was naar het vliegtuig, sloeg naast de snelweg A4 over de kop. Met de drie inzittenden van het voertuig, een hoogwerker, gaat het goed.

STER reclame