Door correspondent Tim de Wit

Morgen strijkt het Nederlands elftal neer in Johannesburg. De spelers verblijven in het luxe Hilton hotel in de zakenwijk Sandton. Het hotel heeft een Nederlandse chefkok, Frank Salentijn. Hij werkt al sinds drie jaar in het Hilton. Toch stuurt het Nederlands elftal zelf nog twee koks mee die met Salentijn zullen samenwerken. Samen zullen ze elke dag het menu samenstellen.

"Drie kapiteins op het schip is inderdaad veel, maar alles zal in goed overleg gaan zodat we samen één kapitein zullen vormen", voorspelt Salentijn. De koks zullen de Hollandse hap met de Zuid-Afrikaanse keuken gaan combineren. Van hutspot tot nasi goreng, Salentijn kan alles bereiden als het moet.

"We kunnen hier alles krijgen, geen enkel probleem. Het enige wat het Nederlands elftal mee zal nemen is ontbijtkoek en hagelslag, want dat kennen we hier niet." Hij wil de spelers ook kennis laten maken met typische Zuid-Afrikaanse gerechten. "Boboti bijvoorbeeld. Een zoet rijstgerecht. Niet te vet en erg lekker."

Standaardkamer

Waar de spelers van het Nederlands elftal zullen overnachten in het Hilton blijft geheim, uit privacy- en veiligheidsoverwegingen. Wel krijgen we een vergelijkbare spelerskamer te zien. Geen luxueuze suites, maar een standaardkamer zonder al te veel franje.

"Het belangrijkste voor de spelers was een goede internetverbinding op de kamers, om met thuis te communiceren. Dat is er. En ook de playstations kunnen op de breedbeeldtelevisie worden aangesloten", zegt Axel Hauser, algemeen directeur van het Hilton.

Vergrootglas

Door de berichten over een terreurdreiging specifiek gericht op de Nederlanders tijdens het WK is er een vergrootglas op de beveiliging komen te liggen. Volgens Hauser is iedereen goed voorbereid. "We hebben onze eigen beveiliging van het hotel, de beveiliging van het organisatiecomité en ook het Nederlands team heeft zijn eigen beveiligingsmensen. We hebben alles gedaan wat nodig is."

Toch wordt het hotel niet van de buitenwereld afgesloten tijdens het WK. De Nederlandse spelers zullen gewoon mengen met de andere hotelgasten. "Maar het is niet zo dat iedereen zo maar binnen kan lopen. We zullen geen grote groepen oranjefans in onze lobby toestaan, ik hoop dat de fans dat begrijpen", aldus de Duitse Hauser.

"Ja, we hebben een Duitse manager en een Nederlandse chefkok. Ik hoop zelf dolgraag dat Nederland en Duitsland elkaar in de finale treffen. We gaan goed voor het Nederlands elftal zorgen."

STER reclame