NOS NieuwsAangepast

Cees Veerman: intensieve veeteelt naar industrieterreinen

Door redacteur gezondheidszorg Rinke van den Brink

"Intensieve veeteelt is een vorm van geïndustrialiseerde productie en moet ook zo behandeld gaan worden. Dat betekent dat intensieve veeteelt weg moet uit woongebieden en natuurgebieden."

Dat zegt CDA-coryfee Cees Veerman, bestuursvoorzitter van Natuurmonumenten en van 2002 tot 2007 minister van Landbouw, in een gesprek met de NOS.

"De intensieve veeteelt zou geconcentreerd moeten worden in productiegebieden zonder landschappelijke waarde", zegt Veerman. Een soort (bio)industrieterreinen buiten de 'bewoonde wereld', zoals de Maasvlakte.

Als dat niet gebeurt, dan is Veerman ervan overtuigd dat we geconfronteerd blijven worden met de schaduwzijden van intensieve veeteelt: veeziekten en dierziekten die op mensen overspringen, zoals de Q-koorts.

Veerman, die boert in Nederland en Frankrijk en verder onder meer voorzitter is van het Wetenschappelijk Instituut van het CDA, presenteert zijn opvattingen vandaag op een congres van GGD Nederland over intensieve veeteelt en volksgezondheid.

Gesloten

Veerman ziet geen probleem met de diervriendelijkheid van de intensieve veeteelt. Verder gelooft hij niet dat de gevaren voor de dier- en volksgezondheid groter worden door dergelijke grote, nog industriëlere bedrijven.

"Als mensen er niet mee in contact komen is er geen probleem", zegt hij. "Je moet het doen in gesloten bedrijven met de grootst mogelijke hygiëne, in gesloten gebouwen waar niemand komt die er niets te zoeken heeft en in gesloten gebieden."

Duidelijkheid

De vroegere minister van Landbouw vindt verder dat de overheid boeren duidelijkheid moet verschaffen over de toekomst, zodat ze weten waar ze aan toe zijn. De afgelopen periode - die van Verburg op Landbouw en Klink op Volksgezondheid dus - heeft het aan die duidelijkheid ontbroken.

"De politiek is bang om de consequenties onder ogen te zien van intensieve veeteelt in een dichtbevolkt land. En daarom vooral voorzichtig geweest, onder het motto 'misschien valt het allemaal wel mee'", zegt Veerman.

Hij begrijpt overigens wel dat sommigen terugdeinzen voor het doordenken van de consequenties. Die zijn nu eenmaal heel ingrijpend.

Uit elkaar gegroeid

Veerman constateert dat de politiek nu alleen handelt op grond van incidenten. Dat belemmert ondernemers het ondernemen. Die hebben groei nodig voor de ontwikkeling van hun bedrijf. En daarvoor hebben ze ruimte nodig.

Maar dat idee staat haaks op hoe we in Nederland nu vinden dat we het platteland moeten inrichten. "Je moet niet willen verenigen wat uit elkaar is gegroeid", zegt Veerman. "Intensieve veeteelt heeft niets meer te maken met het romantische boeren van vroeger."

De grootschalige productie van vlees zelf staat voor Veerman niet ter discussie. Mensen gaan niet stoppen met vlees eten, zegt hij. De vraag is er nu eenmaal, in binnenland en buitenland.

Hij vindt het geen optie om hier te stoppen met productie en alleen nog vlees te importeren. "En dan zeker de ogen sluiten voor de productieomstandigheden in andere landen. Bovendien moeten we ook gewoon geld verdienen."

Korte termijn

Veerman waarschuwt voor verblinding door korte termijnoplossingen. In het verplicht stellen van een bepaalde afstand tussen intensieve veeteeltbedrijven en woonkernen - de provincie Brabant overweegt die op 500 meter te stellen, dat zou leiden tot verplichte verplaatsing van honderd bedrijven - ziet hij zo'n korte termijnoplossing.

"De bedrijven zullen blijven groeien en door die schaalvergroting zal ook de spanning tussen intensieve veeteelt en volksgezondheid weer toenemen."

Ruimte

Daarom vindt Veerman het veel beter om te zeggen: "Hier in de buurt van bewoning hebt u geen toekomst meer, maar in de productiegebieden wel. Daar krijgt u de ruimte en kunt u groeien. Misschien dat de boeren er niet blij mee zullen zijn, maar ze weten dan wel waar ze aan toe zijn en zullen zich daar op gaan voorbereiden."

Veerman benadrukt dat de intensieve veeteelt en de spanning met de volksgezondheid geen probleem van de boeren alleen is. "Het is een maatschappelijk probleem."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl