Door correspondent Hennah Draaibaar

Er was champagne, muziek en publiek. De ideale combinatie voor een feestje. En toen Desi Bouterse met zijn glas in de hand Hiep hiep hiep hoera riep, was het feestje echt af.

In werkelijkheid werd er een intentieverklaring getekend tussen de Mega-combinatie van Desi Bouterse en de A-combinatie van Ronnie Brunswijk. Hierin zeggen ze dat ze samen met elkaar een regering willen vormen. Hoe die eruit gaat zien is nog niet bekend.

Er was veel achterban op afgekomen en in de lobby van het Best Western hotel waar de ondertekening zou plaatsvinden, kon niet iedereen naar binnen.

Strak geregisseerd

Het was een strak geregisseerde bijeenkomst. Met muziek zoals "Change is gonna come" (er komt een verandering) van Sam Cooke op het moment dat de ondertekening begon.

"We hebben elkaar nodig", zei Bouterse. "Het toverwoord is samenwerken en er is ruimte voor anderen."

Hij waarschuwde de achterban ook om zich niet van de wijs te laten brengen van wat er in de pers verschijnt. Maar om te focussen om de toekomst.

"We gaan een koers inslaan waar we trots op kunnen zijn en een fundament leggen voor de jongeren die dit kunnen voortzetten."

Vertrouwen

Tijdens de toast nam ook Ronnie Brunswijk het woord. Hij benadrukte dat het vooral gaat om betrouwbaarheid en elkaar vertrouwen.

Dat Brunswijk daar het accent op legt, is niet zomaar. Jarenlang waren Bouterse en Brunswijk gezworen vijanden. Een week voor de verkiezingen riep de oud-rebellenleider zijn achterban nog op om niet op Bouterse te stemmen, omdat hij ze anders zou vermoorden. Bouterse zelf maakte Brunswijk op podia belachelijk en gaf aan nooit met een man die blanke huurlingen tegen zijn eigen volk had ingezet, te zullen samenwerken.

Volgens Michel Felisie, topper van de partij van Brunswijk, is er wat hun betreft nog geen duidelijkheid over de post van de president. "We zijn nog niet zover dat we hier al een uitspraak over kunnen doen", zei Felisie op de vraag of Bouterse ook wat hun betreft president kan worden.

Zegen

Wel zei hij dat met de ondertekening gehoor gegeven aan het verzoek van het grootopperhoofd van de Saramacaners, één van de leiders van de bevolking in het binnenland. "Gramman Aboikoni heeft gezegd dat Bouterse en Brunswijk het binnenland kapot hebben gemaakt. Misschien is het nu tijd dat ze het samen weer opbouwen. Zijn zegen hebben ze."

STER reclame