NOS NieuwsAangepast

Rechter en griffier doodgeschoten in Brussel

In het vredegerecht bij het Justitiepaleis in Brussel heeft een man twee mensen doodgeschoten, een vrouwelijke rechter en een griffier.

De dader haalde aan het einde van een zitting (even voor 11.30 uur) een pistool tevoorschijn en schoot de rechter en de griffier dood. Na een schermutseling waarbij hij gewond raakte, lukte het hem te vluchten.

De politie is een klopjacht begonnen. Uit voorzorg is in de buurt van het Justitiepaleis een school ontruimd.

Vrederechter

Het is nog niet bekend of de man terechtstond in een zaak of dat hij deel uitmaakte van het publiek. Ook over zijn verwondingen is geen duidelijkheid.

Media melden dat de dader van Albanese afkomst is, maar dat kan de politie niet bevestigen.

De rechter die is doodgeschoten is een vrederechter, iemand die snel een oordeel velt in kleine zaken. In Nederland kennen we die niet. De griffier moest nog een jaar werken voor hij met pensioen zou gaan.

Veiligheidsmaatregelen

Vorig jaar augustus slaagden enkele zware criminelen erin het gerechtsgebouw in Brussel te ontvluchten. Dat lukte met behulp van een aantal companen die de aanwezigen in de rechtszaal met vuurwapens bedreigden.

De Belgische demissionaire minister van Justitie De Clerck beloofde na het incident dat er veiligheidsmaatregelen genomen zouden worden in het gebouw, maar dat is tot dusverre niet overal gebeurd.

De Clerck noemt de schietpartij van vandaag een "absolute catastrofe". "Bij mijn weten is het de eerste keer in de geschiedenis dat een vrederechter, iemand die dicht bij de mensen wil staan, en een griffier zijn vermoord."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl