Al Gore gaat scheiden. De Nobelprijswinnaar en Amerikaanse oud-politicus maakte dat met zijn vrouw Tipper bekend in een mail aan vrienden en bekenden. Een politieke website wist de hand te leggen op de mail.

"We maken vandaag bekend dat we na lang nadenken en veel discussie hebben besloten om uit elkaar te gaan", schrijven de twee. Een woordvoerder bevestigt de authenticiteit van de mail, maar wil er verder niet op ingaan.

Een reden voor de scheiding wordt niet gegeven. "We hebben dit besluit samen genomen en staan er allebei achter. We vragen jullie onze privacy en die van ons gezin te respecteren en zijn niet van plan verder op de zaak in te gaan."

Ingewijden zeggen tegen het Amerikaanse persbureau AP dat het echtpaar de laatste jaren uit elkaar was gegroeid. Er zou geen sprake zijn geweest van ontrouw.

Veertig jaar getrouwd

Al en Tipper Gore leerden elkaar kennen op de middelbare school en vierden afgelopen maand hun 40-jarig huwelijksfeest. Ze hebben samen vier kinderen.

Al Gore was vice-president onder Bill Clinton. In 2000 moest hij het in de presidentsverkiezingen afleggen tegen George W. Bush na een omstreden uitslag in Florida.

Nadat hij zich een tijdje had teruggetrokken uit het openbare leven, kwam hij in 2006 terug met de klimaatfilm 'An Inconvenient Truth', die een Oscar won. Een jaar later kreeg hij de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn inzet voor het klimaat.

STER reclame