Oud-topman van Icare Bart V. is door de rechter veroordeeld tot één jaar gevangenisstraf met aftrek van voorarrest wegens witwassen. Ook moet hij van de rechter 589.000 euro terugbetalen aan de thuiszorgorganisatie, omdat hij een overtollig pand zou hebben verkocht aan een bevriende ondernemer.

Een maand geleden eiste de officier van justitie zes jaar cel tegen Bart V. Hij was tot 2005 bestuursvoorzitter van Icare, één van de grootste thuiszorgorganisaties van Nederland.

Justitie beschuldigde de man ook van verduistering en belastingfraude, maar die aanklachten zijn niet bewezen.

Thuiszorg Perfect

Bart V. werd door justitie beschuldigd van fraude, witwassen en belastingontduiking. Als bewijs presenteerde de officier van justitie bij de behandeling van de zaak in april tientallen e-mails, contracten en andere documenten. Daaruit zou blijken dat V. op schimmige wijze vele miljoenen euro's verdiend heeft aan de verkoop van diverse onderdelen van Icare, waarbij hij de raad van commissarissen om de tuin leidde.

Het meest zou Bart V. verdiend hebben aan de verkoop van Thuiszorg Perfect, een zelfstandig onderdeel van Icare dat op commerciële basis thuiszorg moest leveren. In 2001 verkoopt Icare het bedrijf voor het symbolische bedrag van één gulden aan de directeur van Thuiszorg Perfect.

"Van die grote fraudezaak in de zorg ooit blijft niet veel over", zegt verslaggever Rienk Kamer. "De rechter achtte het bijvoorbeeld niet bewezen dat een verkoopprijs van 1 gulden van Thuiszorg Perfect bewust te laag was."

"De rechter vindt de handelwijze van Bart V. maatschappelijk laakbaar, maar vond niet dat er iets strafrechtelijk te bewijzen viel."

STER reclame