Premier Erdogan van Turkije heeft de Israëlische aanval op het hulpkonvooi voor de Gazastrook "een regelrechte slachtpartij" genoemd. In het parlement zei hij dat de actie een aanval was op internationaal recht en de wereldvrede.

Aan boord van de zes schepen die gisteren werden tegengehouden door het leger waren onder anderen honderden Turken. Turkije heeft zijn ambassadeur uit Israël teruggehaald. De Israëlische ambassadeur in Ankara mag wel blijven.

Erdogan roept Israël op onmiddellijk te stoppen met de "onmenselijke" blokkade van de Gazastrook, waar het radicale Palestijnse Hamas aan de macht is.

VN-Veiligheidsraad

Ook de VN-Veiligheidsraad heeft de Israëlische actie tegen een schip met hulpgoederen voor Gaza veroordeeld. Het in beslag genomen schip en de complete bemanning moeten direct door Israël worden vrijgelaten, zo zegt de Veiligheidsraad.

Ook moet er onmiddellijk een onafhankelijk onderzoek komen naar het incident. Bij de actie van het Israëlische leger kwamen zeker negen mensen om het leven.

De entering van de Israëlische commando's werd gefilmd door de actievoerders. Ook het Israëlische leger heeft beelden vrijgegeven van de actie. In begeleidende teksten in beeld maken ze duidelijk wat er volgens hen gebeurt.

Nederlanders

De twee Nederlanders die meevoeren op een ander schip in het hulpkonvooi voor Gaza zijn ongedeerd. Ze zitten in een Israëlische gevangenis. Vandaag worden ze verhoord en krijgen ze bezoek van vertegenwoordigers van de Nederlandse ambassade.

De leden van de VN-Veiligheidsraad zijn tien uur achter gesloten deuren bezig geweest om het eens te worden over een verklaring. De vijftien landen, Israël en de Palestijnse delegatie, legden eerst afzonderlijk een verklaring af.

Bondgenoten

De internationale verontwaardiging was groot na de Israëlische militaire actie gisteren. Veel van de mensenrechtenactivisten aan boord waren Turken. Een aantal van hen kwam om het leven. Vooral in Turkije werd woedend gereageerd.

Tot voor kort waren Turkije en Israël bondgenoten die gezamenlijk militaire oefeningen hielden. Sinds een jaar is de houding van Turkije naar Israël minder vriendelijk. Vooral de Israëlische blokkade van de Gazastrook en de oorlog van 2008 is vaak mikpunt van Turkse kritiek.

Israël zei gisteren te betreuren dat er bij de actie doden zijn gevallen. Premier Netanyahu zou vandaag president Obama in Washington ontmoeten, maar besloot om terug te keren naar Israël.

STER reclame