NOS NieuwsAangepast

CDA voorkeur voor VVD, D66 en GL

Het CDA heeft een voorkeur voor een coalitie met de VVD, D66 en GroenLinks. "Het gaat om partijen die bereid zijn om te hervormen, Om Nederland sterker te maken en om Nederland door een moeilijke fase heen te helpen", zegt Balkenende.

Maandagmorgen maakte staatssecretaris Van Bijsterveldt, de nummer vijf op de CDA-lijst, de CDA voorkeur al bekend. De nummer vijf op de CDA-lijst benadrukte wel dat de partij geen partijen wil uitsluiten. "Maar het is wel heel belangrijk dat er een coalitie komt, die hervormingsgezind is", aldus Van Bijsterveldt.

Stilstand

Van Bijsterveldt noemt de PVV een partij van stilstand en "dat leidt meestal tot achteruitgang". Ze denkt dat een coalitie met D66 mogelijk is, ondanks de tegengestelde standpunten over de hypotheekrenteaftrek. En de VVD wil wel "desastreuze ingrepen in de zorg", stelt ze. Maar deze tegenstellingen zijn overbrugbaar.

De afgelopen dagen spreken steeds meer partijen duidelijk hun voorkeur uit voor een bepaalde coalitie. GroenLinks is voor een "zo progressief mogelijke" coalitie. De PvdA sluit de PVV uit, maar houdt verder alles open. De VVD sluit de PVV weer niet uit. En de SP wil een zo links mogelijke coalitie.

Feit

Volgens Van Bijsterveldt is het niet bewust dat ze de ChristenUnie niet noemt.

Lijsttrekker Halsema van GroenLinks noemt het een "weing waarschijnlijke coalitie". Haar D66-collega Pechtold blijft bij zijn voorkeur voor Paars.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl