Valpartij Robles, Martina op stoom

Olympisch kampioen en wereldrecordhouder Dayron Robles uit Cuba is bij de FBK Games ten val gekomen op de 110 meter horden.

De topattractie van de wedstrijden in Hengelo stapte in de stromende regen op de laatste horde, gleed uit en viel.

De Brit Andy Turner zegevierde in 13,34 seconden. Marcel van der Westen eindigde als zevende. Hij miste de limiet voor de Europese kampioenschappen (13,61) ruimschoots. Van der Westen finishte in 13,80. Mike van Kruchten eindigde als achtste (14,06).

Martina snel in noodweer

Sprinter Churandy Martina won het slotnummer van de FBK Games. De rappe Antilliaan won de 100 meter tijdens het noodweer in 10,15 seconden. Hij had wel een rugwind van 3,3 meter per seconde. Martina versloeg met groot verschil de Jamaicaan Mario Forsythe (10,25) en de Amerikaan Trell Kimmons (10,27).

Martina was vorig jaar in Hengelo de eerste sprinter die op Nederlandse bodem onder de 10 seconden (9,97) dook. Caimin Douglas eindigde zondagavond als zesde in 10,47 seconden, net voor Giovanni Codrington in 10,65. Bij de vrouwen won de Amerikaanse Carmelita Jeter (11,16)

Som net boven EK-limiet

Regerend Europees kampioen Som werd op de 800 meter vierde. In de laatste bocht probeerde hij de koploper, de Soedanees Abubaker Kaki, buitenom te passeren, maar dat lukte niet en Som werd nog achterhaald door de Pool Marcin Lewandowski en de Spanjaard Manuel Olmedo. Met 1.47,02 bleef hij ook nog eens boven de EK-limiet (1.46,70). Arnoud Okken werd negende in 1.52,35.

Ook Adrienne Herzog slaagde er niet in zich te kwalificeren voor de EK atletiek in Barcelona (eind juli). Herzog bleef in Hengelo met 15.34,37 (goed voor de dertiende plaats) ver boven de limiet op de 5.000 meter. Olympisch kampioene Meseret Defar (14.38,87) was oppermachtig.

Hak zevende in topveld

Yvonne Hak kon haar sterke optreden op de 800 meter van donderdag in Ostrava geen vervolg geven. De Nederlandse atlete eindigde in een topveld in Hengelo als zevende in 2.03,60. Hak won in de Tsjechische stad nog in 2.00,53, waarmee ze zich plaatste voor de EK eind juli in Barcelona.

De 800 meter werd gewonnen door de Keniaanse Janeth Jepkosgei, de wereldkampioene van 2007 en vorig jaar in Berlijn op de WK tweede. Jepkosgei zegevierde in 2.02,03. De Slowaakse Lucia Klocova eindigde als tweede in 2.02,88. Olympisch kampioene Pamela Jelimo liep de race niet uit.