Uit het olielek in de Golf van Mexico stroomt nog steeds olie. Gisteren werd gemeld dat BP erin was geslaagd het lek voorlopig te dichten, maar de oliemaatschappij zegt nu dat er meer tijd nodig is.

Met een mengsel van zand, olie en rubber wordt geprobeerd het gat op 1500 meter diepte dicht te krijgen. BP zegt nog steeds hoop te hebben dat dat lukt. Zodra het gat dicht is, wordt er cement op gestort. Er stroomt nu al veertig dagen olie uit het lek.

Gisteren brachten president Obama en BP-topman Hayward een bezoek aan de zwaar getroffen kuststaat Louisiana. Obama zei het aantal mensen dat is belast met het opruimen van olie aan de zuidkust te verdrievoudigen.

Het was de tweede keer dat de president de zwaar getroffen staat aan de Golf van Mexico bezocht. Obama beloofde de bevolking van Louisiana dat hij hen niet in de steek zal laten, ook niet als de media-aandacht voor de olieramp afneemt.

Veegarmen

Nederland gaat helpen met het opruimen van de olie. Rijkswaterstaat stuurt zes veegarmen naar de VS die de olie kunnen opzuigen.

"Veegarmen zijn drijvende skimmers en booms die samen één geheel vormen. Je kunt ze op verschillende lengtes maken, maar de gemiddelde lengte zit tussen de twaalf en vijftien meter", legt Gert Kampers, ontwerper van de veegarmen, uit.

Controle

Volgens Kampers hadden de veegarmen veel eerder moeten worden ingezet. "Het is veel te laat. Elke dag stonden we klaar met de vraag 'wanneer gebeurt het?'. De veegarmen hebben we voor heel Europa gemaakt, maar in Amerika hebben ze nog steeds niets op dit gebied."

"Als we van het begin af aan hadden geholpen, hadden we met zes, zeven schepen die hele ramp onder controle kunnen houden", verzekert Kampers. "Dat hadden we gekund."

Vertraagd

Het transport van de veegarmen naar de Golf van Mexico is door vervoersproblemen een dag vertraagd. Er is vandaag geen geschikt vliegtuig beschikbaar om de zware apparatuur te vervoeren.

Morgen worden twee veegarmen overgevlogen, dinsdag de overige vier.

STER reclame