Het ministerie van Justitie is een groot onderzoek gestart naar het lekken van vertrouwelijke informatie van de Landelijke Bijzondere Bijstandseenheid (LBB). Dat is de speciale eenheid die bij ordeverstoringen in gevangenissen wordt ingezet.

Onbekenden hebben de afgelopen dagen op internet gevoelige documenten en e-mails van de LBB gepubliceerd. Daarin staan onder meer namen en telefoonnummers van leden van de LBB. Volgens een woordvoerder van Justitie zijn er direct maatregelen genomen om risico's voor de leden van de speciale eenheid te voorkomen.

De documenten lijken onder meer afkomstig te zijn van de leiding van de Dienst Vervoer en Ondersteuning, waaronder de LBB valt. Het gaat om e-mails, verslagen van vergaderingen maar ook om instructies over hoe een gevangene in zijn cel moet worden overmeesterd.

Veiligheidsmaatregelen

Andere uitgelekte documenten gaan over de beveiliging van een verdachte van een internationaal tribunaal die vorig jaar twee weken in een hotel in Nederland verbleef. De LBB'ers moeten volgens een e-mail uiterst behoedzaam opereren omdat de kwestie gevoelig is.

"Alles is confidential en ligt erg gevoelig bij Buitenlandse Zaken/Justitie. Dus we houden dit zo rustig mogelijk zonder te veel mensen hierin te betrekken of te informeren. Als dit niet goed gaat hebben we te maken met de wereldpers", staat in een mail aan het hoofd van de LBB.

In de uitgelekte documenten staan ook de namen en telefoonnummers van de leden van de LBB en de kentekens van de auto's waarin ze rijden. Volgens Justitie zijn er direct veiligheidsmaatregelen genomen. Waar die uit bestaan, wil een woordvoerder niet zeggen.

Verschillende websites

Wie achter de publicaties op internet zitten, is nog niet duidelijk. Zelf noemen de verantwoordelijken zich 'Boris Boef en de Boze Bajesklanten'. Ze zeggen de documenten te hebben gelekt om misstanden aan de kaak te stellen. "Het PDF bestand bevat onthullende informatie over de LBB. Ze zijn goed getraind, gewelddadig, en ze stellen valse rapportages op."

Gezien de staat van de documenten, zijn ze vermoedelijk uit een prullenbak of vuilniszak gehaald.

De documenten zijn de afgelopen dagen korte tijd op verschillende websites gepubliceerd, onder andere op de links-activistische website Indymedia. Volgens een woordvoerder van Justitie hebben verschillende websites de documenten snel verwijderd nadat ze hiertoe werden gesommeerd door Justitie.

STER reclame