NOS NieuwsAangepast

VVD weerspreekt cijfers EO-Netwerk

De VVD bestrijdt met kracht de cijfers die het tv-programma EO-Netwerk gisteren toonde.

Met een uitgebreid cijferverslag - hier te lezen - weerspreekt de VVD dat een gezin met een gehandicapt kind zo'n 3000 euro moet inleveren. Volgens de VVD gaat het gezin er juist 660 tot 880 euro op vooruit. De bijstandmoeder met vier kinderen gaat volgens de liberalen ook niet 1200 euro op achteruit, maar zo'n 130 tot 520 euro. De VVD wil vooral mensen aan het werk krijgen.

De VVD is ook niet van plan excuses aan te bieden aan Netwerk. De hoofdredactie van het EO-tv-programma heeft daarom gevraagd.

Tendentieus

Rutte beschuldigde Netwerk gisteravond van "tendentieuze journalistiek" Dat gebeurde nadat hij was geconfronteerd met de effecten van het VVD-programma op een drietal huishoudens.

Volgens de VVD kloppen de cijfers niet en heeft de EO de berekeningen pas heel laat laten zien. De EO spreekt dat tegen en zegt dat de VVD ruim op tijd is geïnformeerd en niet reageerde.

EO-Netwerk heeft haar berekeningen op de website gezet. En nu heeft de VVD haar eigen berekeningen er tegenover gezet.

Onzorgvuldig

De VVD herhaalde vandaag dat Netwerk zeer onzorgvuldig te werk is gegaan en met draaiende camera paniek heeft gezaaid bij gezinnen op basis van onjuiste informatie. Kamerlid Blok erkende wel dat mensen in de bijstand erop achteruit gaan, maar volgens hem kloppen de bedragen niet.

In de uitzending komen een alleenstaande bijstandsmoeder, een gezin met een gehandicapt kind en een ondernemer aan het woord.

Bijstandsmoeder

Volgens Netwerk gaan de bijstandmoeder en het gezin er maandelijks fors op achteruit. De ondernemer krijgt er juist geld bij. De redactie baseert zich op berekeningen van Alex Klein, werkzaam bij Nyenrode.

De bijstandsmoeder is zo geschrokken dat ze in tranen haar verhaal vertelt.

Berekeningen

Volgens Rutte had de EO geweigerd om de berekeningen vooraf te laten zien, maar de EO zegt dat Rutte alles mocht inzien en met de man van Nyenrode had kunnen praten.

Rutte wil nu de gegevens van de EO en de adressen van de geïnterviewden. Hij wil ze bezoeken en uitleggen dat de EO het bij het verkeerde eind heeft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl