NOS NieuwsAangepast

Radboud gaat 'The Iceman' onderzoeken

Hij stelt wetenschappers voor een raadsel. Wim Hof, beter bekend onder zijn artiestennaam The Iceman, deed op blote voeten mee aan hardloopwedstrijden boven de Poolcirkel, zwom in alleen een zwembroek onder dikke ijslagen door en zat ruim zeventig minuten tot aan zijn kin in een bak ijsklontjes.

Onmogelijk

Volgens twee onderzoekers van de Sint Radboud in Nijmegen is het medisch gezien onmogelijk wat The Iceman kan. Tijdens de try-out voor een optreden maten zij de lichaamsreacties van Hof. De lichaamstemperatuur van The Iceman bleef constant op 37 graden Celsius, terwijl hij in het ijs zat. Ook bleven zijn hartslag laag en zijn bloeddruk normaal.

Hun conclusie: wat Hof kan, kan niet. Het lijkt er volgens de onderzoekers op dat Hof zijn autonome zenuwstelsel met zijn geest kan beïnvloeden, waardoor hij extra warmte kan produceren zonder dat zijn bloeddruk en hartslag stijgen.

"Hof kan kennelijk zijn kachel wel drie keer zo hoog opstoken. Hij rilt en bibbert ook niet, wat het lichaam normaal gesproken doet om warm te worden. We begrijpen niet hoe dat kan", aldus een van de onderzoekers, hoogleraar fysiologie Maria Hopman.

Concentratie

De onderzoekers zijn zo geïntrigeerd door de uitkomsten van hun meting, dat ze zo snel mogelijk meer wetenschappelijk onderzoek gaan doen met Hof. Zo gaan ze in juni zijn bloed uitgebreid onderzoeken, om uit te vinden hoe hij de weerstand van zijn bloedvaten kan variëren. Dat is normaal geen bestuurbaar mechanisme.

Verder gaat een groep van tien mensen onder leiding van Hof proberen om hun geest op dezelfde manier te beïnvloeden.

Hof wil graag meewerken aan het onderzoek. "Het gaat mij niet om de ijscapriolen. Ik wil de mensheid helpen. We kunnen veel meer met ons immuunsysteem. Dat is belangrijk voor allerlei ziektes."

Hij benadrukt dat hij het net zo koud zou hebben als iedereen, als hij zich niet zo goed zou kunnen concentreren.

Het Nijmeegse onderzoek is de eerste wetenschappelijke poging om vast te stellen in hoeverre iemand bewust kou kan weerstaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl