NOS NieuwsAangepast

Bezorgde reacties op zege Bouterse

De overwinning van de Mega Combinatie van Desi Bouterse bij de verkiezingen in Suriname kan op weinig sympathie rekenen van Nederlandse prominenten. Minister Verhagen van Buitenlandse Zaken zei dat de veroordeling van Bouterse en zijn verleden niet mogen worden vergeten.

Bouterse is in Nederland bij verstek tot elf jaar cel veroordeeld voor drugssmokkel en in Suriname loopt nog altijd een proces tegen hem wegens zijn betrokkenheid bij de Decembermoorden. "Nederland respecteert de verkiezingsuitslag in Suriname", zei Verhagen, "maar we kunnen dit alles niet van tafel vegen."

Volgens de in Paramaribo geboren advocaat Gerard Spong is de overwinning van de oud-legerleider "een ramp voor Suriname". "Het is een zeer troosteloze dag. Als Bouterse president wordt, zal Suriname de twijfelachtige eer genieten om het eerste land in de wereld te zijn met een veroordeelde drugscrimineel als president. Dat is niet iets om trots op te zijn", zegt Spong.

Isolement

Volgens Spong zal Suriname met Bouterse als president in een politiek isolement geraken. "Met zo'n man valt internationaal natuurlijk geen zaken te doen, omdat geen enkele wereldleider of politicus van naam of faam zijn handen vuil wil maken aan zo'n man."

"En dat is triest, omdat Suriname nu economisch net uit een dal kruipt. Dat zal door deze overwinning teniet gedaan gaan worden." Spong groeide op in Suriname, waar hij zijn loopbaan als advocaat begon. Hij heeft meerdere malen gezegd dat hij iedereen wil verdedigen, behalve Bouterse.

Of Bouterse daadwerkelijk president wordt, is nog onduidelijk. In de aanloop naar de verkiezingen was hij er vaag over. In de zomer kiest het parlement een nieuwe president.

Lees ook weblog van verslaggever Bart Kamphuis: Bouterse en de toekomst

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl