Voor de tiende keer dit jaar heeft een werknemer van de Chinese elektronicamaker Foxconn zelfmoord gepleegd door van het fabrieksgebouw te springen.

Het laatste slachtoffer is de 19-jarige Li Hai, die volgens het officiële Chinese persbureau Xinhua nog maar 42 dagen bij Foxconn werkte.

Strijders voor vakbondsrechten zien in de reeks zelfmoorden het bewijs voor de slechte arbeidsomstandigheden bij Foxconn. Werknemers draaien lange diensten, de lopende band gaat erg snel en de managers gedragen zich als militaire leiders.

Apple en Nokia

Li maakte een einde aan zijn leven in het immense fabriekscomplex in de zuidelijke stad Shenzhen. Op deze lokatie werken 300.000 mensen. Ook in andere vestigingen zijn werknemers van gebouwen gesprongen.

Foxconn bouwt electronica in opdracht van onder meer Dell, Nokia en Apple.

Prototype

Voor het hoofdkantoor van de fabriek in Hong Kong demonstreerde een groepje vakbondsactivisten met teksten als "Foxcon heeft geen geweten" en "Zelfmoord is geen ongeluk". Kartonnen namaak iPhones werden in brand gestoken.

Volgens topman Terry Gou is er niets mis met de arbeidsomstandigheden. "We zijn ervan overtuigd dat we de situatie snel onder controle hebben." Wel is er sinds kort muziek in de fabriekshallen te horen om de werknemers op te vrolijken.

Vorig jaar kreeg de zelfmoord van de 25-jarige Sun Danyong veel aandacht. Hij sprong zijn dood tegemoet, nadat hij was ondervraagd over de vermissing van een prototype van een iPhone.

STER reclame